StoryEditor
SplitUZBUNILI DUHOVE

'Umire' li kultna Prima Grad? U splitskoj robnoj kući se gradi hostel, vlasnici trgovina nezadovoljni, ali ulagač tvrdi: Imam sve dozvole, konzervatori se slažu!

4. ožujka 2017. - 12:58

Prije više od pola stoljeća naš grad je dobio svoju zračnu luku, ali i prvu robnu kuću. Otvorena je "Prima", u samom srcu grada, na Trgu Gaje Bulata.

Kako je rastao grad i kako su trgovci otkrivali prednosti prodaje većeg izbora proizvoda na jednome mjestu, tako je Prima postala "Prima Grad", da je se razlikuje od ostalih "Jadrantekstilovih", pa zatim "Dalminih", "Koteksovih" i "Jugoplastikinih" objekata slične namjene, ime joj je postalo (a i ostalo) sinonim za robnu kuću.

Nakon što je "Jadrantekstil" prestao s radom u suzama svojih zaposlenica, atraktivan se prostor našao "na bubnju". Kupila su ga četvorica poduzetnika, preuredila ga, i krajem 2003. godine "Prima Grad" je ponovno otvorila svoja vrata kupcima. Sve je funkcioniralo kako treba, do nedavno.

Tvrtka jednog od suvlasnika je otišla u stečaj, a njegovu je četvrtinu prostora kupio Matko Mijić, široj javnosti poznatiji kao suvlasnik solinske "Građe". Njegov je treći kat robne kuće i idealni udjel na zadnjoj etaži na kojoj se nalazi kafić.

– Nadali smo se kako će Mijić nastaviti s radom, na način da će robna kuća i dalje ostati mjesto urbanog đira, otvorenih prostora i trgovine – tvrdi Vibor Jeličić, direktor tvrtke "Robna kuća Prima Grad" koja upravlja trgovačkim objektom.

– No, obavijestili su nas kako žele tu izgraditi svojevrstan hostel, to nama apsolutno ne odgovara – ističe direktor u ime troje suvlasnika prostora, a to su tvrtke "Tekstilpromet", "Fiori" (zastupnik brenda "Benetton" i "Safir" čiji je čelnik poznati građevinar Zvonko Kotarac.

Pobunili su se spomenuti suvlasnici, nisu našli zajednički jezik s Mijićem i svoj problem uputili prema institucijama. Na iste adrese smo i mi postavili pitanja, pa su nam iz Ministarstva kulture kazali kako "robna kuća 'Prima Grad' nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro", već se nalazi unutar zone "B" zaštićene kulturnopovijesne cjeline.

– Riječ je o autorskom djelu projektanta Antuna Šatare, uz čiju suglasnost se izvode radovi adaptacije u unutrašnjosti građevine. Nema izmjena na vanjskom izgledu građevine – tvrde u resornoj administraciji.

Iz Ministarstva graditeljstva poručuju:

– Građevinski inspektori obavili su nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdili da se radovi unutar robne kuće izvode temeljem glavnog projekta potvrđenog od strane Konzervatorskog odjela.

Sve to one suvlasnike "Prime Grad" koji se protive prenamjeni dijela zgrade uznemiruje, jer ne vide načina da se radovi zaustave. Obraćali su se, kažu, svima. Tražili pomoć, ništa. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama prenamjena prostora iz trgovačke u ugostiteljsku djelatnost je sasvim lagana, pitanje vlasništva se ne dovodi u fokus, a investitor za dopunu dokumentacije ima "razuman rok".

– Razuman rok može biti i godinu dana, a za to vrijeme ostatak poslovnih prostora trpi štetu. Iznad njih se izvode radovi, prašina pada. Naš je centar mali i ovim se smisao same robne kuće gubi – kaže direktor Jeličić.

Premda je u tijeku i sudska trakavica oko raskidanja međuvlasničkog ugovora, ne vidi se kraj ovim problemima. Razgovarali smo i sa Matkom Mijićem, suvlasnikom robne kuće i ulagačem u novi sadržaj na najvišoj etaži, koji napominje kako se "svi radovi izvode prema ishođenim i pravovaljanim dozvolama".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 20:32