StoryEditorOCM
SplitAJME I KUKU

Ultra ide, mala, a pola kreveta u gradu prazno: iznajmljivači plaču za godinama kad se soba na Mertojaku 'afitavala' za 200 eura dnevno, a sad cijeli stan ne ide za 40!

11. srpnja 2019. - 18:31

Kada smo u srpnju 2013., neposredno prije prve Ultre, u tražilicu Airbnb-a upisali da trebamo apartman u Splitu u periodu održavanja festivala, ponudilo nam se svega nekoliko praznih apartmana. Termin je koincidirao s ovogodišnjim, dakle i te je godine Ultra bila od 12. do 14. srpnja, a ponuđeno nam je bilo svega nekoliko slobodnih apartmana. Cijena smještaja po danu je iznosila oko 400 eura, a jedna se soba na Mertojaku nudila za 210 eura. 

Peglanje na Poljudu i u postelji: za dva noćenja 600 eura ili pod vedro nebo!

Sve se to, naravno, popunilo i uzalud je tada bivši direktor splitske Turističke zajednice Vedran Matošić apelirao na splitske iznajmljivače da smanje doživljaj jer dugoročno pilaju granu na kojoj sjede.

I evo nas tu gdje jesmo: šest godina kasnije imamo u ponudi tisuće apartmana i turističkih kreveta, Airbnb je nakrcan ponudama apartmana iz Splita. Čovjek bi pomislio da je u pitanju višemilijunski grad kad pregleda svu tu silu oglasa na ovoj popularnoj platformi. Ali, gle čuda: dan uoči početka Festivala na koji, kažu organizatori, dolazi rekordan broj posjetitelja, polovica smještajnih jedinica u Splitu je prazna!

A cijene? Miljama su daleke od onih astronomskih iz prve godine Ultre. Već za 40 eura se mogu naći pristojni apartmani za četvero ljudi, što znači da je cijena noćenja deset eura po osobi! Neki je prosjek stotinjak eura za apartman u Ultra termini, koji je, nota bene, i samo srce ljeta. Pri tome je, prema službenim podacima, u gradu nikada više turista! Pa što se onda događa?

- Nisu stranci ludi da plaćaju u Splitu smještaj po zlato kad imaju kamp u Stobreču i Omišu... Plus toga, pootvarali su pusti objekti po Žrnovnici, Podstrani, Kaštelima, Zagori, a to im je sve na pola sata vožnje, a od kad je došao Uber i svi organiziraju transfere put ih ispadne skoro mukte... A Split je, blago rečeno, prekrcan novim turističkim objektima! Jednostavno, nema dovoljno gostiju da zadovolji sve te iznajmljivačke apetite, čak i za Ultru- komentirao nam je vlasnik male gradske turističke agencije.

Predviđa da će već za sezonu, dvije, puno iznajmljivača tražiti podstanare umjesto turista, a opstat će samo oni napucani apartmani u centru grada i luksuzne vile s bazenima u predgrađu.

- Nama se sad s najezdom apartmana dogodilo i ono kad su početkom devedesetih u svakom portunu nicali mini marketi. Ti privatni mini marketi su gotovo nestali, a isto se piše i apartmanima- komentira naš sugovornik. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 16:09