StoryEditor
SplitUČENIČKi DOM

Uloženo 3,9 milijuna kuna: srednjoškolci nakon gotovo 50 godina dočekali novu fasadu

Piše Sandra Barčot
19. svibnja 2020. - 20:59

Unatoč životu s koronom, okončani su radovi na energetskoj obnovi zgrade Učeničkog dom Split, srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove. Tako će sada 516 đaka ugodnije boraviti u prostoru koji će biti puno topliji zimi, ali hladniji ljeti.

– Naša zgrada izgrađena je sada daleke 1972. godine, a ovim projektom dobit ćemo itekako povoljnije uvjete boravka, učenja i stanovanja za više od 500 srednjoškolaca.Naime, naš kapacitet je 516 mjesta, a dio za stanovanje je u homogenom dijelu zgrade na devet katova, gdje su 172 trokrevetne sobe. Svaki kat ima učionicu, dok su u prizemlju objekta dvije televizijske dvorane, informatička učionica, prostorije za slobodne aktivnosti učenika te kuhinja i restoran s 200 mjesta. Dom ima knjižnicu i ambulantu – referira nam brojke, ali i podatke o samom projektu ravnatelj Učeničkog doma Split Mladen Kamenjarin, pa dodaje:

Nova rasvjeta

– Energetska obnova zgrade ukupno je vrijedna 3,9 milijuna kuna, a radove smo započeli početkom rujna 2019., kada je postavljena skela za izradu nove energetski učinkovitije fasade i obnovu terase, odnosno ravnog krova. Unutar objekta zamijenjen je dio rasvjete u sobama i sanitarnim prostorijama.

Doznajemo da su se smještaj i prehrana učenika nesmetano odvijali, a također i pedagoški rad. Uhodali su sve – i radove i boravak, no, nažalost, tako je bilo sve do korona-situacije. Tada su nastavljeni samo građevinski radovi, a s obzirom na to da nije bilo nastave, učenici su se vratili svojim kućama.

Zgrada koja je imala energetski razred “C “, nakon obnove je dobila egidu “B”, čime će se automatski ostvariti značajne uštede na troškovima grijanja i hlađenja objekta, kao i investicijskog održavanja.

Očekuje se smanjenje emisije ugljikova dioksida za 89,17 posto. No najvažnije je da će uvjeti boravka učenika biti puno bolji nego što su bili do sada, a to će se izravno odraziti na dostizanje “Državnih pedagoških standarda u dijelu mjerila za prostor i higijensko-tehničkih zahtjeva”. Jednako tako, objekt će i vizualno ljepše izgledati.

37, 5 milijuna kunaTomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, naglašava kako je obnova Učeničkog doma Split, tek jedno u nizu ulaganja u školske zgrade koje provodi regionalna uprava.

Naime, Učenički dom je dio od pet uređenih objekata i to osnovnih škola "Marko Marulić" u Sinju, "Josip Pupačić" u Omišu, "Ante Starčević" u Dicmu, te Srednje škole "Vrgorac", ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna.

U radovima je još obnova i srednjoškolskih zgrada – Srednja tehnička prometna škola u Splitu, Obrtničko-industrijska škola u Imotskome te OŠ Ivana Lovrića, odnosno njihova Područna škola u sinjskom Radošiću, kao i OŠ Ivana Mažuranića u Obrovcu Sinjskom – ukupne vrijednosti 21,5 milijuna kuna, a više od 65 posto novca osigurano je iz sredstava EU fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 17:46