StoryEditorOCM
SplitPOD PROZOROM BANOVINE

Ulje prijeti s gradilišta hotela "Marjan"

Piše PSD.
12. listopada 2014. - 18:32

Iako je otpad u dvorištu nedovršenog hotela “Marjan” odavno trn u oku mnogim sugrađanima i ekološkim udrugama, potencijalno opasnim žarištima izgleda da nema kraja, jer su nam se čitatelji s Dražanca požalili na metalnu bačvu punu ulja koje se razlijeva po dijelu napuštenoga gradilišta.

Nezbrinuti otpad već je preplavio pločnik ispred njihovih kuća, ali našim sugrađanima smeta i činjenica da su se po gradilištu “naselile” napuštene životinje zbog čega se na nekoliko desetaka metara zračne linije od popularne šetnice kakva je zapadna obala nalazi - sanitarna “bomba”. Stanovnici Ulice Dražanac napominju kako je s problemom upoznat lokalni komunalni redar, ali i nadležni iz nedaleke Banovine koji ni nakon višemjesečnih upozorenja ništa ne poduzimaju.

Odgovor iz nadležnoga gradskoga upravnog odjela o mogućem uklanjanju otpada s gradilišta hotela “Marjan” nismo dobili, ali gradonačelnik Ivo Baldasar svojedobno je na slično pitanje kazao kako je Grad u toj situaciji ograničen privatnim vlasništvom nad nedovršenim turističkim objektom, te da sanitarna inspekcija može reagirati samo ako se gradilištem proširi neugodan miris.

U udruzi za zaštitu okoliša “Sunce” tvrde da komunalni redari imaju ovlasti narediti vlasniku uklanjanje otpada.
- Komunalci mogu zatražiti i asistenciju policajaca kako bi stupili na nekretninu ako utvrde da je otpad opasan za okoliš i građane, no zbog nedonošenja određenih propisa komunalni redari postupaju prema “starim” aktima u kojima se eksplicitno ne navode ovlasti da djeluju na privatnom zemljištu - kazala nam je Ivana Krstulović, pravna savjetnica u “Suncu”, te je dodala da se otpad može i besplatno ukloniti preko ovlaštenih tvrtki koje rade u Splitu.
Raspadnuta bačva s razlivenom naftom nije jedini primjer nebrige za hotel “Marjan”. Prolaznici svakoga dana svjedoče kubicima vode koji istječu u garažu i donje etaže objekta, dok se upravo na tim etažama količine smeća broje u stotinama kilograma.

K. LUJAK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:42