StoryEditor
SplitFACELIFTING NEOGOTIČKE LJEPOTICE

Ulažu se milijuni u obnovu Gradske vijećnice, a autorica uređenja se veseli: Pjaca je slabo istražena, možda otkrijemo nešto genijalno; Zgrada će dobiti i novu namjenu

Piše Sandi Vidulić
31. listopada 2019. - 23:45
U obnovu povijesnog objekta uložit će se više od sedam milijuna kuna

Gradska vijećnica na Pjaci trebala bi uskoro zasjati novim sjajem.

Banovina je raspisala natječaj za obavljanje arheološkog istraživanja te izvođenje radova na adaptaciji i unutrašnjem uređenju povijesnog objekta na Narodnom trgu.

Predmet javne nabave su aktivnosti koje su sastavni dio EU-ova projekta “Palača života, grad mijena”, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split, a vrijednost ovog dijela procijenjena je na 7,2 milijuna kuna.

Neogotička građevina Stare vijećnice zadržat će se u postojećem gabaritu i tlocrtom i visinom. Obavit će se sanacija i zamjena podne konstrukcije, svih međukatnih konstrukcija i krova.

Iz projekta arhitektice Josipe Ružić doznajemo kako se uklanjanjem postojećih zidova i izmjenom međukatnih konstrukcija namjerava postići otvorenost i fleksibilnost izložbenog prostora na sve tri etaže. To će omogućiti da se baštinski objekt koristi za nove funkcije i da se u njemu održavaju seminari, predavanja, koncerti, domjenci i slično.

Drveni kasetirani strop

Planira se i da gradonačelnik u Staroj vijećnici povremeno prima visoke uzvanike, a za te prilike će se specijalno donositi prikladni namještaj na prvi kat. Uklonit će se spušteni “plafon” i postaviti drveni kasetirani strop s obveznom ugradnjom toplinske izolacije. Baze stupova u loži koje su “odrezane” prilikom ranijih intervencija rekonstruirat će se i dodati dio kamene baze koji nedostaje.

Postojeći drveni prozori i vrata zamijenit će se novima, ali u istom stilskom izričaju. Na staklima se predviđa ugradnja protuprovalne folije, dodatne toplinske izolacije te zaštite od sunca.

U prizemlju će se uz postojeću ložu i izložbeni prostor smjestiti recepcija, suvenirnica, kontrolna soba, vjetrobran i sanitarije, a svi spomenuti sadržaji zauzeli bi četvrtinu prostora, dok bi ostalo bilo namijenjeno izlaganju. Na dodirnom ekranu moći će se listati ilustrirana monografija iz 18. stoljeća o Dioklecijanovoj palači, autora škotskog arhitekta Roberta Adama.

Sa sjeverne strane Stare vijećnice omogućit će se pristup osobama s invaliditetom, do razine prizemlja će se uspinjati “rampom”, a sve do drugog kata bit će raspoloživo dizalom. Zadržat će se kameno stubište s kovanom ogradom. Na prvom i drugom katu bit će izložbeni prostori, a potkrovlje je namijenjeno za strojarske instalacije, spremište i ured.

Projekt uređenja interijera potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, vodeća autorica na tom području, koja je projektirala i izvela 12 stalnih postava muzeja u Hrvatskoj te više od 130 izložbenih postava u našim vodećim muzejima i galerijama. Za Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz i Muzej Sinjske alke dobila je prestižne europske nagrade.

Dizajnerica napominje kako se s obzirom na važnost zgrade pristupilo s najvećom pažnjom te da će sva moguća instalacijska oprema biti maksimalno skrivena ili što manje primjetna.

Stabilna mikroklima

- Osim ugradnje suvremenog ventilacijskog sustava predviđa se još sustav kontrole mikroklimatskih uvjeta koji će omogućiti izlaganje najosjetljivijih i najvrjednijih izložaka. Prostor na prvom i drugom katu bit će mikroklimatski stabilan, kada je to potrebno, kako bi se mogli izlagati najosjetljiviji eksponati - kaže Jelavić Mitrović i dodaje kako će se na etažama nalaziti staklena automatska vrata koja omogućavaju stabilne mikroklimatske uvjete.

Za razliku od postojeće rasvjete, nova će biti fleksibilna, moći će se pomicati i omogućit će bolje podešavanje intenziteta svjetla ovisno o namjeni. Na stropovima će se nalaziti ugrađeni zvučnici.

Projekt predviđa sustav demontažnih panoa koji će omogućiti prekrivanje prozorskih otvora te tako osigurati više izložbene površine.

- Ne predviđa se korištenje zidova, već će se izlaganje obavljati isključivo na panoima. Karakter prostora je nešto tamniji jer zidovi neće biti bijeli, a uobičajena izlagačka bijela boja osigurat će se pomoću demontažnih panoa. Osim bijele, panoi će moći mijenjati boju ovisno o izložbi - napominje dizajnerica, te ističe kako će se panoi moći postavljati slobodno u prostoru, ali i uza zid pomoću posebnog ovjesnog sustava kako bi kreirali kontinuiranu izlagačku površinu.

Na prvome katu predviđa se povratak grbova na staklenoj stijeni na središnjem prozoru koji su nastali kad je vijećnica dobila neogotički oblik. Grbovi će biti izrađeni od stakla u boji, a ne kao sada oslikani na staklu.

No, svemu moraju prethoditi arheološki radovi istraživanja objekta Stare vijećnice.

- Jedan mali dio Pjace je istražen. U Splitu nikada ne znate što možete otkriti kad krenete nešto otvarati, možda bude nešto genijalno i potpuno izmijeni naš projekt... Nađu li se neki grobovi i artefakti, to će se odnijeti u muzej. Tko zna, možda bi bilo dobro kad bi se nešto luđe našlo - u šali dodaje Nikolina Jelavić Mitrović. 

Povijest zgrade ‘čitat’ će se u nekadašnjoj kapelici

Uz izložbeni prostor na prvom katu nalazi se manja prostorija koja je na višem nivou te joj se pristupa s nekoliko stepenica.

Ta je prostorija svojedobno bila kapelica, a u novom postavu u njoj bi se nalazio stalni postav o povijesti same zgrade vijećnice.

Također, bit će i čitaonica, izložit će se na polici neke vrijedne knjige, ali ih se neće moći dirati, nego će njihovo pregledavanje posjetiteljima biti dostupno na dodirnom zaslonu preko kojeg će ih oni moći “listati”.

Pola tisućljeća u srcu grada

Neogotička vijećnica izgrađena je u 15. stoljeću kao dio sklopa Kneževe palače, većim dijelom srušenog početkom 19. stoljeća.

Tijekom ranije i suvremene povijesti obnavljana je više puta, a gradski oci u njoj su stolovali od preuređenja 1890. godine do razdoblja nakon Prvog svjetskog rata, kada je izgrađen sklop općinskih zgrada na početku današnje Ulice Domovinskog rata.

Na južnom pročelju Stare vijećnice nalazi se srednjovjekovni grb grada koji je temelj i današnjeg stožernog simbola Splita.

 

#SPLIT#PJACA SPLIT#GRADSKA VIJEĆNICA SPLIT#NARODNI TRG

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:49