Splitmladi funkcionari u gradskom hdz-u lako do fotelja

UHLJEBI Preko mladeži HDZ-a do posla u Lučkoj upravi, a bez radnog iskustva

Piše PSD.
14. siječanj 2011. - 17:56

Diplomirani pravnik Domagoj Maroević, koji je od listopada 2009. godine vršitelj dužnosti ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, uskoro bi mogao dobiti povjerenje HDZ-ove županijske vlasti i bez prefiksa “v.d.” voditi tu ustanovu tijekom idućega četverogodišnjeg mandata.

Natječaj za izbor novog ravnatelja zaključen je jučer, a spekulira se da se Maroević, 30-godišnji tajnik splitskog HDZ-a, jedini prijavio i poslao svoje dokumente Upravnom vijeću Županijske lučke uprave (ŽLU) čiji je predsjednik Duje Sučić, Maroevićev vršnjak i član Predsjedništva Mladeži HDZ-a.

I sam Domagoj Maroević očekuje povjerenje lokalnih vlasti i samog HDZ-ova župana Ante Sanadera, iako priznaje da velika koncentracija mladih stranačkih kadrova u istoj ustanovi “malo bode oči”, jer je aktualni pomoćnik v.d. ravnatelja ŽLU-a 27-godišnji Ante Mihanović, predsjednik županijske Mladeži HDZ-a i čelnik Nacionalnog odbora mladeži.

- Prijavio sam se na natječaj i očekujem da ću dobiti povjerenje članova Upravnog vijeća i županijskih čelnika. Prezentirao sam im plan rada Lučke uprave za predstojeće razdoblje, pri čemu želim istaknuti da sam sa suradnicima izradio ovogodišnji program ulaganja u lučku infrastrukturu, vrijedan 50 milijuna kuna. Za razliku od 2009. godine, kada je Lučka uprava zabilježila gubitak, lani smo bili 10 milijuna kuna u plusu, a pozitivan rezultat očekujemo i u ovoj godini, jer planiramo brojne projekte na otocima i priobalju koji će poboljšati uvjete u lukama od Makarske i Sumartina, do Staroga Grada, Milne i Postira - ističe Domagoj Maroević i dodaje:

- Želim zadržati postojeću ekipu pretežno mladih suradnika, ali i angažirati još ljudi. Naime, planiramo brojne projekte na terenu, ali i interna poboljšanja, poput ustrojavanja odjela za projektiranje čime bismo donekle izbjegli “vanjske servise”. Ne bježimo od toga da smo se mi iz Mladeži HDZ-a okupili na jednome mjestu, što možda malo i bode oči, kada se gleda izvana.

Na kritike iz javnosti i oporbenih redova da je riječ o unosnom uhljebljivanju mladih kadrova na koje stranka očito računa u predstojećim godinama, stari (i novi?!) ravnatelj ŽLU-a i aktualni tajnik splitskog HDZ-a uzvraća kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, te tvrdi kako optužbe možda stižu i iz kruga nekih HDZ-ovih članova ili simpatizera.

Ako Maroević uskoro dobije zeleno svjetlo za četverogodišnji ravnateljski mandat, još jednom će se potvrditi kako zajedno s Mihanovićem, Sučićem i još nekolicinom mlađih HDZ-ovaca uživa povjerenje stranačkog vrha, o čemu svjedoče i informacije da su, navodno, bili na ručku sa stranačkom šeficom Jadrankom Kosor tijekom njezina nedavna boravka na proslavi 21. obljetnice osnutka splitskog HDZ-a.

Je li to bila uvertira za njihovo uvrštavanje na stranačku listu za predstojeće parlamentarne izbore, za sada je teško reći, ali takav rasplet ne bi trebao iznenaditi, iako upućeni tvrde da “mlade lavove” (trenutačno) ne zanimaju saborske klupe.

gordan zubčić

Kadrovsko polje HDZ-a

Lučka uprava očito je HDZ-ovo kadrovsko polje, jer je tijekom mandata prethodne županijske koalicijske vlasti HDZ-a i HSP-a bila u ‘sektoru’ pravaša iz čijih su redova stizali prethodni ravnatelji, poduzetnik Ljubo Đula i Josip Kovačević, sadašnji voditelj operative u toj ustanovi.

Pogodba s Krunom Peronjom

Mnoštvo kritika bilo je upućeno na Maroevićevu adresu, jer je nedugo nakon stupanja na dužnost sklopio direktnu pogodbu s uredom Krune Peronje, čelnikom županijskog HDZ-a, za pružanje odvjetničkih usluga Županijskoj lučkoj upravi.

Riječ je bila o poslu vrijednom oko 300 tisuća kuna.

#HDZ