StoryEditor
Splitzavršio u pritvoru

Uhićen muškarac koji je grafitima išarao Vestibul i Zlatna vrata: znao je da ga policija traži, pokušao je pobjeći autobusom, ali je 'pao' u Gračacu; Riječ je o starom policijskom znancu

25. siječnja 2019. - 13:53

Policija je počinitelja kultorcidima u Dioklecijanovoj palači koji je grafitima u noći sa 22. na 23. ovog mjeseca išarao zidove Vestibula i Zlatnih vrata uhitila u Gračacu.

Nevjerojatan kulturocid u Splitu: divljacima ništa nije sveto, pogledajte gdje su se usudili nažvrljati grafit! Građani su bijesni

Simboli Splita na meti vandala: nije uništen samo Vestibul, sličnom stupidnom porukom išarana su i Zlatna vrata; Za 'umjetnicima' se još traga, redari izašli na teren​

Opara oštro reagirao na kulturocid u srcu Splita: Autori ovih škrabotina teško se mogu smatrati Splićanima! Nadam se da će najskorije biti kažnjeni krivci koji su nanijeli štetu našoj neprocjenjivoj baštini!

U četvrtak oko 20.30 policajci su zaustavili autobus makarskih registracijskih oznaka i u njemu zatekli osobu koju traže. Bio je to 29-godišnji D. Š. iz Splita inače njihov stari poznanik po desecima krađa i provala, koji se još do sada nije jedino okušao u ubojstvima i oskvrnjavanju kulturne baštine.

Mladić tijekom uhićenja nije pružao otpor, a pravi posao su prethodno odradili djelatnici Prve policijske postaje u Splitu koji su pregledali niz nadzornih kamera sa "grafitnog područja" te su razgovarali sa desecima svjedoka te su znali identitet počinitelja kojeg su tražili po Splitu.

No, on je znajući da ga "plavci" traže krenuo autobusom, najvjerojatnije za Zagreb gdje se jedno vrijeme mislio skloniti. Kod koga, gdje i kako zna samo on jer nakon uhićenja policajcima nije govorio o svojim planovima niti o motivima zašto je uradio to što je uradio.

Doveden je u Split i predan pritvorskom nadzorniku, a zaradio je dvije kaznene prijave za oštećenje kulturnih spomenika, kaznenu prijavu za jednu krađu iz Galerije umjetnina i jednu kaznenu prijavu za oštećenje tuđe stvari.

Što je ovog 29-godišnjaka ponukalo na ovakav suludi čin i zašto je u svojim grafitima dvojici inspektora iz Prve policijske postaje napisao na zidu Vestibula:"Guliću i Laštre j***n vam mater" te na Zlatnim vratima: "Laštre i Gulić korumpirana stoka" pročitajte u sutrašnjem broju Slobodne Dalmacije.

Priopćenje PU Splitsko-dalmatinske: 

Policijski službenici Prve policijske postaje u Splitu danas su dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz događaj oštećenja kulturne baštine na području Splita ispisivanjem grafita u Vestibulu i na Zlatnim vratima od 23.siječnja 2019. godine. 

Kao što je javnost ranije bila upoznata, u srijedu su na dijelu zaštićene kulturne  baštine, Vestibula i Zlatnih vrata Dioklecijanove palače u Splitu uočeni grafiti. Policijski službenici su odmah po zaprimanju dojave započeli s kriminalističkim istraživanjem, koje je vrlo brzo rezultiralo činjenicom da je počinitelj identificiran i jutros doveden u službene prostorije.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 27-godišnjak 23.siječnja 2019. ispisao grafite čime je oštetio kulturno dobro, nanio neprocjenjivu štetu na kulturnoj baštini,  te time  ostvario obilježja dva kaznena djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra. 

Također utvrđeno je postojanje sumnje da je 27-godišnjak ostvario obilježja dva  kaznena djela oštećenja tuđe stvari, na način da je 22./23. siječnja 2019. u Splitu, u ulici Ilirske akademije, na zidu ispisao grafit, a potom i 24. siječnja 2019. u Buvininoj ulici u Splitu također na zidu ispisao grafit.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i postojanje sumnje da je 27-godišnjak počinio kazneno djelo krađe, na način da je 15.siječnja 2019. na području Splita, ušao u prostor galerije iz kojeg je prethodno otuđio ključ i otuđio osam grafika ukupne vrijednosti 32 tisuće kuna. 

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je počinio dva kaznena djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra, dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari i kazneno djelo krađe, radi čega će protiv istog biti podnesena odgovarajuća kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.  

PSD

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:12