StoryEditor
Splitkoga se tu štiti?

Ugroženi i bespomoćni: stanari Pujanki strahuju da će zbog zračenja antena svi oboljeti od raka, odgovorni ih ignoriraju, a operater prijeti vrtoglavom kaznom

16. prosinca 2016. - 17:39
pujanke_prosvjed3-151216.JPG

Stanari zgrade na adresi Pujanke 32, ali i susjedi iz okolnih "portuna", ne odustaju od borbe i traže uklanjanje bazne telekomunikacijske stanice koju je tvrtka "Tele 2" u travnju postavila na njihovoj "teraci". Ogorčeni zbog oglušivanja nadležnih, najavili su prosvjed ispred Banovine u ponedjeljak.

– Tražimo promjenu GUP-a i zahtijevamo da se uvedu kriteriji za postavljanje baznih stanica, kao što su to učinili Zagreb i Istarska županija. Jedna njemačka studija pokazala je triput veću učestalost raka među ljudima koji žive na udaljenosti do 400 metara od takve stanice, a slično pokazuju i druga europska istraživanja – poručio je Jakša Bulić, predsjednik Udruge za nacionalni razvoj "Bili cvitak", stanar zgrade i inicijator prosvjeda, koji je pozvao da im se pridruže ostali stanovnici Pujanki, ali i sugrađani iz drugih kvartova gdje se vode slične borbe.

Bulić smatra sramotnim da je antene u našoj zemlji moguće postaviti bez građevinske i lokacijske dozvole, javne rasprave, informiranja stanovništva ili suglasnosti lokalne zajednice.

Poslije prvog prosvjeda u svibnju, angažirali su i odvjetnika, no od tužbi su odustali kada je još 10 stanara dalo svoju suglasnost za radove na najvišoj etaži zgrade.

– Naknadno su prikupljali njihove potpise, a stanica je postavljena tri mjeseca ranije, za što imam sve dokaze. Sad nam "Tele 2" prijeti da ćemo platiti "penale" od pola milijuna kuna ako se uređaji uklone.

Što se GUP-a tiče, u listopadu sam elektroničkom poštom podnio prijedlog i zamolbu gradonačelniku Ivi Baldasaru da nas primi na sastanak jer je to bio zadnji dan, pa sam mu naknadno poslao dopunu preko protokola. Odgovoreno mi je da je moj zahtjev zaprimljen izvan propisanog roka, što nije istina.

To je razlog zašto sam se odlučio na prosvjed ispred Banovine – naglasio je Bulić, koji vjeruje da će ga u naumu podržati brojni stanovnici Pujanki jer su bazne stanice postavljene na još nekoliko mjesta u kvartu, u neposrednoj blizini osnovne škole, vrtića, parka i dječjeg igrališta.

Brojne dopise i molbe slali su svim nadležnim institucijama, ali tvrde da im gotovo nitko na njih nije odgovorio osim pučke pravobraniteljice.

– Preko nje smo došli u posjed dokumenta u kojem je 3. studenoga gradski Upravni odjel za graditeljstvo, na traženje tvrtke "Tele 2", nabrojio koje sve potvrde moraju ishoditi od nadležnih tijela. Mislimo da je to dovoljno jak dokaz da je antenski stup s opremom koji su stavili na naš krov još 12. travnja očito postavljen bez glavnog projekta – istaknula je jedna od stanarki dok nam je pokazivala dokumente, inzistirajući na anonimnosti.

U ispravnost mjerenja koja su bila potrebna da bi se utvrdilo je li elektromagnetsko polje unutar dopuštenih ograničenja kako bi Ministarstvo zdravlja izdalo dozvolu za uporabu, sumnja stanar Marin Mužinić, s čim su se složili i njegovi susjedi s kojima smo razgovarali. Prema njihovim navodima, država nema novca za mjerenje zračenja, nego to obavlja operater, što smatraju čistim sukobom interesa.

Susjedi iz ulaza Pujanke 24 podržavaju prosvjed, te se nadaju da će im se pridružiti što veći broj građana.

– Ne bojimo se za svoje zdravlje, nego za svoju djecu. Mi se nalazimo pokraj drugog repetitora, opkoljeni smo sa svih strana – kazali su nam Jakov Čolak Ivica Ravlić.


Inspektori bez odgovora

Prosvjednike podržava i Gradski kotar Pujanke na čelu s Petrom Gudićem, koji je organizirao svibanjsko okupljanje.
– Odmah poslije toga, kao predsjednik Kotara, podnio sam prijavu građevinskoj inspekciji, no do danas nismo dobili nikakav odgovor, čak ni na ponovna traženja. Zaista me to navodi na zaključak da se nekoga očito štiti – zaključio je Gudić.

'Tele 2': Imamo sve dozvole za Pujanke

Mobilni operater "Tele 2" odgovorio nam je na upite zatražene vezano uz tekst o telekomunikacijskoj baznoj stanici koju su u travnju postavili na vrhu zgrade na adresi Pujanke 32, što je izazvalo opetovano negodovanje stanara koji za najavljuju prosvjed ispred Banovine.

Iz tvrtke ističu da posjeduju glavni projekt po kojem je izgrađena infrastruktura, kao i suglasnost svih javnopravnih tijela koja su ih trebala izdati, te važeći ugovor o zakupu sa suvlasnicima zgrade.

– U konkretnom je slučaju neovisna pravna osoba prije izgradnje izradila procjenu emitiranih elektromagnetskih polja koja je pokazala razine daleko ispod dozvoljenih. Prema važećem Pravilniku, neovisna je tvrtka nakon puštanja elektroničke komunikacijske infrastrukture u rad obavila mjerenje tih polja. I to je mjerenje pokazalo da su razine daleko ispod dozvoljenih pa je od Ministarstva zdravlja ishođena dozvola za uporabu elektroničke komunikacijske infrastrukture – objasnili su iz "Tele 2" i dodali da detalje ugovora o zakupu ne mogu komentirati jer je riječ o poslovnoj tajni.

– I ovaj slučaj je, nažalost, još jedan od primjera gdje je kod građana izazvana panika koja nije potkrijepljena niti jednim dokazanim i priznatim znanstvenim radovima koji su temelj svih važećih nacionalnih zakona i smjernica Europske unije – poručili su iz "Tele 2".

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:58