StoryEditor
SplitZAGLAVLJE SMUTNJE

Ugovor po kojem se kao ‘gospodarilo‘ Marjanom je krivo napisan: dovest će vas u zabludu, nećete znati tko je tko. Pogledajte kako je sročen...

10. veljače 2021. - 14:44
Jakov Prkić/Cropix

Nevjerojatna količina propusta od Državnog inspektorata ne stane u jedan članak. Nažalost, u zadnje vrijeme bavimo se samo njihovim nadzorom nad gospodarenjem park-šumom Marjan.

U ovom članku ćemo zanemariti činjenicu da inspektori godinama nisu uočili da se nezakonito gospodari najvrjednijim gradskim resursom.

Nekoliko izlazaka na teren im nije bilo dovoljno da uvide kako ne postoji doslovno nitko tko je ovlašten za gospodarenje tim prirodnim bogatstvom. Zanemarimo i činjenicu da su inspektori, bez obzira na sve navedeno, godinama provodili nadzor gospodarenja šumom i u izvješćima pisali kako se zakonito provodi nešto što nikada nije bilo u skladu sa zakonom.

Kao da sve nabrojano već nije dovoljno skandalozno, tu nije kraj. Kada su 2015. godine konačno uočili da ne postoji šumoposjednik koji je jedini ovlašten gospodariti šumom, problem su prijavili Državnom odvjetništvu.

image
Jakov Prkić/CROPIX
Jakov Prkic/Cropix

Napisali su da "zbog neriješenog pitanja iz sudske nadležnosti vezano uz imovinskopravne odnose na području gospodarske jedinice park-šume Marjan, šumarska inspekcija nije mogla odlučivati o gospodarenju predmetnom šumom".

Međutim, čak i nakon toga ponovo su nastavili provoditi nadzor gospodarenja šumom. Tu se zaustavimo. Taj dio ne možemo zanemariti.

Na naše pitanje temeljem čega su ovoga puta provodili nadzor gospodarenja šumom, iz Državnog inspektorata se pozivaju na ugovor koji je Javna ustanova sklopila s Hrvatskim šumama, a sukladno kojem se, smatraju, provodilo zakonito gospodarenje Marjanom.

Uz članak prilažemo fotografiju tog ugovora. Prije nego pročitate podebljani naslov "Ugovor o provedbi Programa gospodarenja za šume s posebnom namjenom - Park šumi Marjan", pročitajte što piše iznad toga. Pročitajte zaglavlje ugovora.

Trik pitanje

Dakle, potpisnici tog ugovora su Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan i Hrvatske šume. Pazite sad ovo. Na ugovoru piše da je Javna ustanova u daljnjem tekstu - Hrvatske šume, a Hrvatske šume su, pak, u daljnjem tekstu - Javna ustanova! Vratite se na posljednju rečenicu koju ste pročitali i još jednom je pročitajte.

image
Ugovor Javne ustanove i Hrvatskih šuma
Screenshot

Pitate se je li ovo neka zagonetka? Trik pitanje - tko je tko? Jesu li stvarno Hrvatske šume u daljnjem tekstu Javna ustanova, ili došlo do greške pa je Javna ustanova u daljnjem tekstu ipak - Javna ustanova!? Tko treba obavljati poslove za koje su zadužene Hrvatske šume - Javna ustanova ili Hrvatske šume?

Takav smiješan ugovor, Državnom inspektoratu je bio temelj za nadzor provođenja gospodarenja park-šumom. Trebamo li na kraju uopće spomenuti još jednu "zanemarivu" činjenicu da Hrvatske šume niječu da su oni gospodarili šumom, čak niti temeljem takvog ugovora.

image
Duje Klarić/Cropix

Istovremeno, Damir Grubšić, aktualni ravnatelj Javne ustanove tvrdi da ni oni nikada nisu gospodarili Marjanom. Kako je onda Državni inspektorat godinama provodio nadzor gospodarenja park-šumom, a da se gospodarenje nikad nije provodilo? Nije se moglo provoditi jer nije bilo osnovnog zakonskog temelja za to - šumoposjednika.

Nakon svih ovih godina, tek prije nešto više od mjesec dana ostvareni su uvjeti da se uopće može zakonito gospodariti, i to sa 115 hektara na koje se upisao Grad kao šumoposjednik. Kako onda nazvati postupanje Državnog inspektorata? Površnim? Manjkavim? Kolika je šansa da je ovoliko kardinalnih grešaka prošlo nezapaženo baš svim inspektorima i nadležnom Ministarstvu?

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 01:10