StoryEditorOCM
Split55 privatnih hektara

Udruga vlasnika parcela na Marjanu slavodobitno maše novim papirom iz Ministarstva: ‘Ništa bez nas, odrebatilo vas je!‘

Piše Split SD
6. veljače 2024. - 08:29

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) vrlo je jasno odrebatilo Javnu ustanovu za upravljanje Park-šumom Marjan (JUPŠM) i po tko zna koji put u ovih zadnjih deset godina poručilo da bez temeljnih dionika, odnosno vlasnika 55 hektara privatnog zemljišta i njihovog izravnog uključivanja u sve procese donošenja Plana upravljanja taj dokument neće biti prihvaćen - ističu iz Udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu čiji je predsjednik Vedran Ozretić, a tajnik Ivan Peršić.

- Plan upravljanja vraćen je na javnu raspravu zbog niza proceduralnih pogrešaka. Ministarstvo se nije posebno referiralo na sadržaj Plana nego je kratko napisalo da su se u njemu dogodile značajne izmjene, a ne kako su iz JUPŠM tvrdili manje izmjene. Ali vjerujte nam, jedva čekamo Javnu raspravu kad će kreatori ovog dokumenta morati odgovarati na pitanja iz sadržaja samog dokumenta. Jedva čekamo. Jer vjerujte, proceduralne pogreške su ništa naspram cirkusa koji se nalazi u samom sadržaju - navode iz Udruge i nastavljaju:

image
Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu

- Ali što smo drugo i mogli očekivati od JUPŠM kad ravnatelj u službenoj korespondenciji razgovara kao uličar, motritelji reguliraju promet na rampama, pravne službe nema, a sve stručne i pametne osobe su odavno pobjegle ili na bolovanju jer ne žele svoje potpise stavljati na falše dokumente iz kućne radinosti sive eminencije i bivšeg koordinatora sa srednjom školom.

Evo ukratko objašnjenja Udruge:

- Zavod za zaštitu prirode pri Ministarstvu izjavio je negativno mišljenje na Plan upravljanja Park-šume Marjan koji je upućen na mišljenje Ministarstvu 29. prosinca 2023. te odredilo ponovno provođenje javne rasprave. U tom planu napravljene su brojne nezakonitosti, a karakterizirao ga je izrazito netransparentan način donošenja u kojem ključni dionici (Vlasnici zemljišta na Marjanu) nisu bili uključeni. Među najvećim nezakonitostima je pogrešan i obmanjujući prikaz upravljačkih zonacija koje su napravljene tako da isključivo idu na štetu privatnih poljoprivrednih površina, a u korist šumskih ekosustava. Šumom su tako označeni i neki maslinici i druge kultivirane poljoprivredne površine privatnih vlasnika. Plan je izrađivan prema naputku ili izravno od neovlaštenih osoba o čemu su s konkretnim dokazima obaviještena i druga nadležna državna tijela.

Iz dopisa Ministarstva koji je upućen Javnoj ustanovi u Udruzi izdvajaju:

- Zaključujemo kako je vremenski razmak između javne rasprave i zahtjeva za novim mišljenjem bio skoro dvije godine. Zatim kako su nakon javne rasprave napravljene značajne izmjene upravljačke zonacije, te kako je prije upućivanja konačnog prijedloga Plana upravljanja na novo mišljenje održan sastanak s tek nekoličinom sudionika. Nadalje, proces izrade treba biti transparentan i participativan u smislu uključivanja svih relevantnih sudionika, a konačni prijedlog je značajno izmijenjen u odnosu na prijedlog Plana upravljanja za koji je provedena javna rasprava.

- Izgleda da smo ipak bili u pravu kada smo prije mjesec dana pisali da Konačni prijedlog plana upravljanja za Park-šumu Marjan ne može dobiti suglasnost Mingor-a jer je nezakonit - poručuju iz Udruge.

image
Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu
image
Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:33