StoryEditorOCM
SplitZaštita okoliša

Udruga Sunce upozorava: Plaže su nam prepune otpada, a najveći problem je mikroplastika

Piše Merien Ilić
26. studenog 2020. - 14:59

Udruga Sunce Split sudjelovala je u konferenciji na temu morskog otpada temeljem provedenih akcija koje je odradila s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, te srodnim udrugama i ronilačkim klubovima.

U ukupno 21 akciji čišćenja provedenoj na plažama te podmorju na području sedam obalnih županija u Hrvatskoj, tijekom pet mjeseci, prikupljene su više od četiri i pol tone različitog otpada (4750 kg).

Primjerice, tijekom akcije na gradskoj plaži Pantan prikupljeno je 25 kilograma metala, 7 kilograma plastike, te 3 kilograma stakla. Nedaleko od nje, ispod Mlinica, nađeno je čak 45 kilograma plastike, 7 kilograma stakla i keramike, te mnoštvo glomaznog otpada. Na Čiovu u uvali Racetina netko je odložio dva bojlera, umivaonik, a volonteri su prikupili čak 80 vreća sitnog otpada.

- Morski otpad je goruća tema svjetskih ekosustava, pa i kod nas, te treba uporno tražiti rješenje za to. Čak 80 posto otpada nađenog na plažama dolazi s kopna, te se može zaključiti da neadekvatno gospodarimo otpadom na kopnu. Najveći problem je mikroplastika. Čak 13 tisuća tona plastike svakodnevno završi u morima - upozorila je Elizabeta Kos, pomoćnica resornog ministra koja je otvorila konferenciju održanu putem Zoom platforme.

Osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenog ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

- Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH, kreiran je Prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora - kazala je Ivana Krstulović Baković iz Udruge Sunce Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 19:55