StoryEditor
SplitSUBOTA, 10 SATI, ISPRED SUDA

Udruga Domine poziva Splićane na mirnu akciju: Pridružite nam se u znak podrške djevojčici koju je hrvatsko pravosuđe sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu

18. listopada 2019. - 20:31

Na inicijativu udruge Domine, Splićani će u subotu, 19. listopada, u 10 sati ispred Županijskog suda u Splitu održati mirnu akciju "Pravda za djevojčice", u znak podrške djevojčici koju je hrvatsko pravosuđe "sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu".

- Na slobodu su puštena petorica osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice, koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

Ovom akcijom želimo iskazati i solidarnost svim žrtvama seksualnog nasilja, dati im podršku i poručiti kako nisu same. Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu - stoji u pozivu udruge Domine, a akcija će se istoga dana održati u Zagrebu, Zadru, Puli, Osijeku i Rijeci.

Inače, nacionalna inicijativa "Pravda za djevojčice" izrazila je zabrinutost i apeliraju na građanke i građane da se suzdrže od napada na suca i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

- U ime naše borbe, apeliramo na sve da tu borbu ne zagade agresivnim napadima i ispadima bilo koje vrste. To nije način da ostvarimo promjenu. Shvaćamo frustraciju, no ona će se izliječiti boljim društvom za koje se zajedno borimo u subotu.

Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem – agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja nam neće donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite.

Osim toga, otkrivanje identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve - poručili su članovi inicijative te građane pozvali da dolaskom na prosvjede iskažu nezadovoljstvo i doprinesu poboljšanju pravosudnog sustava, te da mirnim prosvjedom pozovu na nenasilne institucionalne promjene.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 02:59