StoryEditor
Split‘NI JEDNA VIŠE‘

Udruga Domine oglasila se o ubojstvu u Splitu: ‘Još jedna žena je smrtno stradala jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj‘

Piše PSD
30. studenog 2021. - 19:27

O ubojstvu djelatnice Lidla koju je u trgovini u Splitu nešto prije 15 sati nožem usmrtio muškarac, oglasili su se iz Udruge Domine koja promiče ženska prava.

Kako je Slobodna Dalmacija neslužbeno doznala riječ je o njezinom bivšem partneru koji je uhićen...

- Zaustavite muško nasilje nad ženama! Žena nije vlasništvo niti posjed muškarca! Svaka žena ima pravo prekinuti vezu i iz nje izaći bez rizika po svoje zdravlje, po svoj život! Svaka žena ima pravo na sigurnost i zaštitu, a svaki zločin treba biti prepoznat i primjereno kažnjen. Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao takav i zločini počinjeni prema ženama i intimnim partnericama nisu kao takvi ni na koji način kvalificirani i sankcionirani- poručuju Domine.

Ističu da je prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj ubijeno 46 žena, njih 39 ubile su njima bliske osobe. U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od strane intimnih partnera porastao je za 50 posto. U 2020. godini od 36 ubojstava žena 14 ih je djelo femicida, pišu.

- Femicid je zločin iz mržnje prema ženi. Ubojstvo iz namjere počinjeno od strane muškaraca koji smatraju da je žena njihovo vlasništvo i da imaju pravo raspolagati njezinim životom i životnim odlukama. U 80 posto slučajeva femicidu prethodi nasilje, popraćeno prijetnjama smrću i seksualnim zlostavljanjem u vezi- kazuju Domine.

Ističu da najnoviji slučaj ubojstva žene u Splitu u kojem je počinitelj ušetao s oružjem na njeno radno mjesto i ubio je, pokazuje da žene nigdje nisu sigurne i da je društvo nemoćno zaštititi ženu od muškog nasilja. 

- Zahtijevamo stoga po tko zna koji put da se hitno ozbiljno i odgovorno pristupi programima prevencije i zaštite žena od muškog nasilja i nasilja u obitelji te da se femicid kao takav prepozna i zakonski tretira kao ubojstvo nastalo kao zločin iz mržnje prema ženama!

Vjerujemo da progovaramo u ime brojnih žena, ne samo u Splitu, kad kažemo da smo pune ispremiješanih osjećaja tuge, ljutnje i bijesa jer je još jedna žena smrtno stradala zbog toga jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj zbog postupaka suprotnih njegovim očekivanjima- stoji u priopćenju.

Domine, nadalje, izražavaju sućut i podršku djelatnicama i djelatnicima trgovine u kojoj se zločin dogodio te kažu da žele vjerovati da će im biti pružena sva potrebna podrška od strane poslodavca.

- Pozivamo građanke i građane Splita i diljem Hrvatske da nam se pridruže u osudi zločina nasilja prema ženama s porukom žena svijeta: Ni jedna više - ni jedna manje- zaključuju u priopćenju.

item - id = 1147403
related id = 0 -> 1155784
related id = 1 -> 1155726
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. siječanj 2022 04:30