StoryEditorOCM
SplitAPEL BANOVINI

Udruga Autizam 365 upozorava: ‘Nemamo vremena za čekanje, upisi su u tijeku, Radna skupina se treba što prije sastati‘

Piše Split SD
9. svibnja 2023. - 14:50

Tri mjeseca i sedam dana prošlo je od sastanka u Banovini na kojem smo od gradonačelnika Ivice Puljka i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Marija Negotića, dobili obećanje o osnivanju Radne skupine koja će se baviti rješavanjem višegodišnjih problema vezanih uz rad Centra za autizam Split.

Točno tri mjeseca kasnije, 2. svibnja na službenim stranicama Grada Splita, u Službenom glasniku br. 30 objavljeno je Rješenje o osnivanju i imenovanju Radne skupine za rješavanje prioritetnih problema vezano uz rad Centra za autizam Split.

Iako smo u više navrata, ali i na sastanku održanom 2. veljače jasno istaknuli kako u Radnoj skupini trebaju biti i predstavnici države, odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti i obrazovanja, s čim se složio i gradonačelnik, i što je pismeno mailom predložio i Mario Negotić, to se nije dogodilo, kažu iz udruge "Autizam 365".

image
Saša Burić/Cropix

– Ovim putem ističemo kako je za rješavanje problematike ključno prisustvo ovih dvaju ministarstava, inače radna skupina u ovom sastavu neće moći ostvariti jedan od ključnih ciljeva, a to je izmjena i dopuna statuta OŠ Centar za autizam kako bi se osigurale socijalne usluge i cjelogodišnja skrb, i za polaznike iznad 21 godine, i za one do 21 godine.

Samo obećanje

Kao što smo u više navrata istaknuli, ključ za donošenje toliko potrebnih promjena je u zajedničkom djelovanju i dijalogu svih ključnih dionika – Grada Splita, Županije, ministarstava, Centra za autizam i predstavnika roditelja.

Tri mjeseca je prošlo od obećanja o osnivanju Radne skupine, a prvi sastanak još se nije održao. Zato tražimo hitan sastanak i još hitnije uključivanje predstavnika ministarstava, jer mi nemamo vremena za čekanje.

Upisi novih 12 polaznika za školsku godinu 2023./2024. su u tijeku, a zbog manjka kapaciteta Centra za autizam našoj djeci prijeti smanjenje boravka i produženog stručnog postupka sa šest na četiri sata, što u nezavidnu poziciju dovodi sve korisnike, ali i roditelje koji neće moći raditi ni pola radnog vremena – stoji u priopćenju udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:42