StoryEditor
SplitDRŽIMO IH ZA RIJEČ

Udruga ‘Anđeli‘ okupila kandidate na tribini u bivšoj škverskoj ambulanti; svašta su obećali osobama s invaliditetom, a pale su i teške riječi od strane jednog HGS-ovca...

Piše Merien Ilić
22. lipnja 2022. - 19:12
Tribina s kandidatima za gradonačelnike održala se u zapuštenim prostorima bivše škverske ambulanteNikola Vilić/Cropix

Derutni prostori, šuta na podu, napukli prozori, strop koji je odavno nagrizla vlaga, "ugodnih" 20-ak stupnjeva u hodnicima – interijer je famozne bivše škverske ambulante koja nema ni struje, ni vode, ni ičega dostojnog djelovanja jedne udruge koja skrbi o djeci i osobama s invaliditetom.

Ni pristup zgradi nije ništa bolji: korov, ruzinave žice, išarani, napukli zidovi. I takvo stanje je već godinu dana otkako su novinari pozvani u razgledavanje novih prostora udruge "Anđeli".

image
Nikola Vilić/Cropix

Upravo u tim prostorima ove srijede održano je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita na inicijativu "Anđela" i Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Splita, kako bi čuli ideje i planove kako osobama s invaliditetom olakšati život u gradu od pitanja pristupačnosti, obrazovanja u vrtićima i školama, rehabilitaciji, sportu, zapošljavanju i prijevozu.

Tromost administracije

– Ambulanta je u pisanom posjedu naše udruge već pet godina i u međuvremenu smo tražili razna rješenja da se ovo privede kraju. Najvažnije je da su sredstva osigurana, što od Grada, što od EU-a, ali ništa se nije pomaklo, kako vidite. To je primjer tromosti administracije Grada, ne samo Splita u kojem su oko 15 posto stanovnika osobe s invaliditetom – kazala je Dijana Aničić, predsjednica udruge "Anđeli".

image

Dijana Aničić

Nikola Vilić/Cropix

Ivica Puljak najavljuje kako će projekt škverske ambulante biti skoro dovršen ako postane ponovno gradonačelnik.

– Natječaj će biti ponovljen, a udruge će nastaviti s radom u ovim prostorima. Raspisani natječaj se morao poništiti zbog proceduralnih razloga, a novi bi trebao ići što prije. Mi ćemo ga, čim se vratimo na vlast, odmah raspisati – kazao je Puljak, dodavši kako će nastaviti sa započetim projektima vezanim uz asistente u vrtićima i školama, oko projekta Centra za autizam, unaprjeđenju pristupačnosti...

image

Ivica Puljak i Dijana Aničić

Nikola Vilić/Cropix

Zoran Đogaš kazao je kako su i u njegovom programu osobe s invaliditetom u fokusu, te da ne smiju biti diskriminirani.

– Moramo uložiti sav trud da svi budu ravnopravni u gradu. Dok neki govore o zatvaranju špina i mafiji, vidim da se neke špine zatvaraju osobama s invaliditetom, da se daju otkazi takvim osobama, to nije dobro – rekao je Đogaš, dok je kandidatkinja za njegovu zamjenicu Zrinka Mužinić Bikić kazala kako se osobe s invaliditetom u Splitu uz arhitektonske barijere suočavaju i s barijerama u glavama pojedinaca.

SDP-ov Davor Matijević naveo je kako se u Gradskom vijeću zalagao za mnoge projekte koji nisu prošli, poput ugradnje liftova u zgradama gdje je to tehnički moguće, a kojima bi se pomoglo i njima i umirovljenicima. Također, nije prihvaćena ni njegova ideja o igralištu za djecu s invaliditetom na Zvončacu, no i dalje će gurati ova rješenja i to ne samo za centar grada nego i za sve ostale kvartove koji se najmanje spominju u kampanji.

image

Davor Matijević

Nikola Vilić/Cropix

Stanišić oštar

Igor Stanišić iz HGS-a bio je oštar prema bivšoj Puljkovoj vlasti te još nekima.

– Danas s ponosom mogu doći u ovu ambulantu, za razliku od nekih protukandidata koji su činili sve da se ona ne dodijeli udruzi "Anđeli", mislim na Ivicu Puljka, gospođu Kristinu Vidan i ostale koji su glasali protiv. Da imaju iti malo ljudskosti ne bi danas došli ovdje – rekao je Stanišić.

Vidan je demantirala njegove izjave i objasnila kako nisu glasali tek za pismo namjere u kojem nisu bili jasno definirani odnosi Grada i škvera. Ali ono je prošlo na Vijeću i nije bilo zapreke da se ostalo ostvari – objasnila je.

image
Nikola Vilić/Cropix

U nastavku ovog susreta kandidata u škverskoj ambulanti, gdje su uvjeti zbog topline i nedostatka kisika bili na granici izdržljivosti, pričalo se o mnogim problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, od nepristupačnih škola, do pločica paraolimpijcima na Zapadnoj obali, do otvaranja Regionalnog centra za autizam, ali i o hospiciju "Matošić", te objektu "Četiri palme" koji još čekaju na red.

– Svi pričaju o novim projektima, novim objektima umjesto da ono što već imamo dovedemo u red, poput ove ambulante – primijetila je Branka Murat iz Koalicije Nezavisne liste mladih i HSLS-a.

Možemo i Most složili su se s ostalima da sve osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani grada trebaju biti uvijek u vidu, ne samo u kampanjama, da ih se treba uključiti u planiranja i pisanje projekata, a čula se i ideja o osnivanju zasebne gradske službe za osobe s invaliditetom, što je predložio Stanišić.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Nije stvar samo zadovoljiti formu i napraviti neku rampu, neki oblik pristupačnosti, nego i zadovoljiti sadržaj. Osobama s invaliditetom ništa ne znače nefunkcionalna rješenja. Treba ih uključiti u projekte koji se tiču njih i pitati ih za mišljenje – zaključio je Miro Renić iz Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 22:19