StoryEditorOCM
Splitkraj duge borbe

Udruga Anđeli, koja skrbi za djecu s najtežim tjelesnim oštećenjima, konačno dobila prostor u bivšoj škverskoj ambulanti, Dijana Aničić jedva je susprezala suze

Piše Ana Franić
26. svibnja 2021. - 15:44

Emotivno je bilo u srijedu tijekom obilaska bivše "škverske ambulante" i budućeg prostora Udruge "Anđeli" koja skrbi za djecu s najtežim tjelesnim oštećenjima i za njihove roditelje. Nakon dugogodišnje borbe napokon je potpisan Ugovor o zakupu poslovnog prostora i radovi na uređenju derutnog prostora trebali bi početi do kraja ove godine.  

- Udrugu Anđeli postoji već punih 16 godina, a za prostor smo se borili barem jedno desetljeće. Još 2016. godine smo dobili 400 kvadrata u ovom prostoru, ali se onda saznalo o sporu između Grada Splita i Brodosplita što je sve i usporilo. Vrijeme je prolazilo, a prostor je zjapio prazan. Gradonačelnik Krstulović Opara je 2019. godine ovlastio našeg Antu Zoričića da počne voditi pregovore s Brodosplitom i tek tada su se stvari počele rješavati i micati s mrtve točke. Brodosplit je pokazao empatiju i velike srce i odustali su od spora za vid djece i naših anđela, kazala je Anka Đikić, voditeljica europskih projekata, njegovateljica i edukatorica u "Anđelima".

image
Igor Stanišić, Ante Zoričić Anka Đikić, Boško Ramljak, predsjednica udruge Anđeli Dijana Aničić, Andro Krstulović Opara i Tomislav Debeljak 
Saša Burić/Cropix

Zahvalila se svima koji su bili uključeni u dugogodišnju borbu da udruga napokon dobije adekvatan prostor.

- Kako bi rekao pokojni Oliver mislim da je stvarno vridilo. Hvala vam što ste postali naš krug velikih ljudi, poručila je Đikić.

Predsjednica udruge, Dijana Aničić trudila se suspregnuti suze, ali nije to uspijevalo za rukom nikom od govornika. 

image
Dijana Aničić

 
Saša Burić/Cropix

- S ovim prostorom mi dobivamo veću kvalitetu pružanja usluga, puno više različitih i inovativnih terapija koje možemo pružiti našim korisnicima koji su prvenstveno djeca s najtežim oštećenjima zdravlja. Moći ćemo raditi u dvije smjene i povećati broj djece. Za sada je 230 djece koji primaju uslugu, ali ima ih mnogo i na čekanju. Sretna sam što pomičemo granice, kazala je Aničić.

Grad Split osigurao je četiri milijuna kuna u proračunu za osnovno uređenje prostora, ali Aničić ističe kako će biti potrebno još sredstava kako bi se sve kompletno sredilo, iznutra i izvana. 

- Radit ćemo humanitarne akcije kao i do sada, ali i aplicirati se na europske fondove. Mislim da nam neće biti problem doći do sredstava s obzirom na naše ljude i njihova dobra srca. Uvijek su bili uz nas, dizali se i pomagali kad god je trebalo, za kraj je kazala predsjednica Udruge "Anđeli". 

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je siguran da će i sljedeći saziv Gradskog vijeća poduprijeti financiranje ovog važnog projekta.

image
Dijana Aničić, Andro Krstulović Opara i Tomislav Debeljak


 
Saša Burić/Cropix

- Vidjeli ste jednu ogromnu ruševinu koja će do kraja godine postati jedno veliko gradilište, a potom i mjesto u kojem će roditelji i oni najpotrebniji nalaziti i osmijeh, ali i utjehu. Grad ne može biti grad ukoliko nema instituciju ovakvog tipa za dostojno liječenje i integraciju onih koji su najpotrebniji. Grad Split je snažan onoliko koliko je jak najpotrebitiji među nama, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara. 

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV-a i Brodosplita, istaknuo je kako su najvažniji vitezovi upravo djelatnici Udruge koji već godinama rade i pomažu štićenicima. 

- Moja i gradonačelnikova dužnost je da smo ovo napravili. Mi vitezove i naše male anđele ne smijemo zaboraviti,kazao je Debeljak. 

image
 Dijana Aničić, Andro Krstulović Opara i Tomislav Debeljak
 
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. veljača 2023 14:37