StoryEditor
SplitAGONIJA SE NASTAVLJA

Udovica radnika poginulog na gradilištu u Splitu mora platiti 200.000 kuna koje je tražio ‘Cestar‘ na ime troškova suđenja: ‘Idem u kazneni postupak!‘

21. srpnja 2020. - 18:10

Udovica Anđelija Matas i troje djece, obitelj radnika "Cestara" Andrije Matasa (56), smrtno stradalog na gradilištu centra "Mall u Splitu", dužni su platiti 202.000 kuna sudskih troškova za izgubljenu parnicu u kojoj im je oduzeta naknada štete za gubitak supruga i oca. Odluka o troškovima donesena je naknadno, nakon što je donesena pravomoćna presuda kojom je obitelji odbijena naknada štete uz obrazloženje da je radnik sam skrivio svoju smrt.

U toj presudi je tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu navelo potpuno pogrešan datum stravične nesreće na gradilištu, kada je Andrija Matas podlegao ozljedama, nagnječen između dva kamiona.  Njegova udovica Anđelija prijavila je sudskoj upravi da je presuda donesena na temelju pogrešnog podatka, ali je dobila odgovor kako je odluka pravomoćna te može tražiti reviziju od Vrhovnog suda.

S druge strane, "Cestar" je također upozorio na propust u istoj presudi u kojoj nije bila navedena odluka o troškovima te su tražili da se to ispravi. Njihovu zahtjevu je udovoljeno te je donesena odluka kojom je presuda nadopunjena bez prava žalbe.

Ne gubi snagu

Udovica Matas je nakon stravične nesreće ostala na radnom mjestu u "Cestaru" i nije otišla u mirovinu. Unatoč svemu što je proživjela od smrti supruga 10. studenoga 2015. godine, ne gubi snagu za daljnju borbu.

– Oko cijelog tog slučaja ima niz detalja koji kod mene bude sumnju. Primjerice, kada smo mi presudom na Općinskom sudu u Splitu dobili odštetu, spis je otišao na Županijski sud u Splitu jer se "Cestar" žalio. Prvo je početkom srpnja prošle godine predmet zadužio jedan sudac, da bi prije kraja istog mjeseca spis dobila druga sutkinja.

U siječnju ove godine spis je raspoređen trećem sucu i za mjesec dana je donesena presuda s krivim datumom nesreće kojom djeca i ja gubimo odštetu. Četiri mjeseca kasnije donosi se odluka kojom moramo platiti troškove. Ja očekujem da će "Cestar" provesti i ovrhu na temelju te presude koja je presedan u našoj državi, ali neka idu, ja se ne bojim nikoga – kaže naša sugovornica.

Nesreća u kojoj je poginuo Andrija Matas dogodila se oko 18.15,dok je s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion. Redovno radno vrijeme bilo je do 15 sati, a zbog kašnjenja je bio angažiran veći broj radnika tijekom prekovremenih sati.

Njegov kamion, težak 15 tona, pokvario se i zapriječio put ostalim vozilima. Zato su pokušali popraviti kamion na licu mjesta te je Andrija Matas, prema uputi nadređenog na gradilištu i uz pomoć kolega, zamijenio akumulator. U jednom trenutku, kada je izišao iz kabine kamiona, vozilo je krenulo unatrag i prignječilo ga uz drugo teretno vozilo parkirano iza njega.

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Obitelj Matas pokrenula je sudski postupak sredinom 2016. godine. Općinski sud u Splitu je u svibnju prošle godine dodijelio odštetu udovici Anđeliji Matas i njezinoj djeci. Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik svijetlio mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio oko 20 kilograma.

Sud je naveo u odluci kako su radnici tog dana bili na radnome mjestu 11 do 12 sati bez prekida te je poslodavac u takvim uvjetima morao pojačati skrb o sigurnosti radnika. Stoga je Općinski sud Anđeliji Matas i troje sada odrasle djece dodijelio po 154.000 kuna odštete te im je "Cestar" trebao isplatiti 752.000 kuna.

U veljači ove godine, Županijski sud u Splitu preinačio je je presudu i odbio odštetni zahtjev. Prvi razlog koji je troje sudaca navelo u odluci, da je radnik sam kriv za svoju smrt, potpuno je netočan, podatak da je Andrija Matas poginuo 23. lipnja 2016. godine, dva dana nakon ljetnog solsticija kada je "najkraće vrijeme noći, a najduži dan" te je "nedvojbeno da je vidljivost bila dobra".

Prilikom odlučivanja o presudi, promaknulo im je da je otac troje djece stradao na gradilištu 10. studenoga 2015. godine, sedam mjeseci prije ljetnog solsticija.

Suprotne odluke

Zanimljivo je kako su Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud u Zagrebu imali potpuno suprotno gledište o nesreći od njih. Njihov zaključak poklapa se s prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Splitu. Upravni sud je, naime, rješavao tužbu "Cestara" koji je osporavao odluku HZZO-a koji je donio rješenje da priznaju Andriji Matasu da su ozljede od kojih je preminuo dobivene na radu.

Rješenje je bitno zbog osiguravajuće kuće koja je bila dužna isplatiti odštetu, ali je odbila, pa se zato išlo na postupak protiv "Cestara". Najprije je splitski Upravni, a onda i zagrebački Viši upravni sud ocijenio da je Andrija zadobio ozljede radeći kao zaposlenik "Cestara" bez svoje krivnje.

Nesreća se dogodila nakon što je bio na gradilištu 11 do 12 sati, već je pao mrak, prostor u kojem je trebalo zamijeniti akumulator bio je skučen i osvijetljen samo uličnom rasvjetom uz bljeskanje farova automobila koji su prolazili. Zbog svega opisanog, upravni sudovi smatraju kako se činjenica da Andrija Matas nije podigao ručnu kočnicu ne može pripisati nesavjesnom, neodgovornom i krajnje nepažljivom ponašanju radnika, već pukoj nesmotrenosti.

– S ovom pravomoćnom presudom koja je priznala ozljede na radu i koja je dokaz da moj suprug nije kriv idem u kazneni postupak protiv pravnih osoba izvođača i podizvođača, protiv predstavnika institucija koje su vršile očevid, odgovornih na gradilištu i ostalih – kaže nam Anđelija Matas.

Nakon pet godina udovica je dočekala dvije potpuno suprotne odluke hrvatskih sudova. Jednu, kojom, takoreći, smrt muža i gubitak oca svoje djece ona mora platiti tvrtki za koju je radio, i drugu, kojom može krenuti u daljnje dokazivanje krivnje svih odgovornih.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 21:45