StoryEditor
Splitkomunalci u akciji

‘Udar‘ na zaštićene pelegrinke: stabla u Osječkoj morala su se podrezati, a mrak će se rastjerati - novim stupovima

9. travnja 2020. - 23:40

Premda su zbog epidemije koronavirusa Splićanke i Splićani zatvoreni u domove, to ne znači da se i dalje ne brinu o izgledu svojih kvartova te pomno motre na postupke gradskih službi.

Tako su se ovih dana uzbudili stanovnici predjela Plakaluša u kotaru Gripe zbog sječe u Osječkoj ulici, gdje je čuveni drvored pelegrinki – koštela (Celtis australis), odavno zaštićen uredbom u Generalnom urbanističkom planu zbog povijesne i kulturne vrijednosti, značajne krajobrazne vrijednosti i dominantne vrijednosti urbanog krajolika. Građani se pitaju zbog če ga se podrezuju stabla koja su već propupala i zazelenjela se, kad je osnovno pravilo da se takvo održavanje obavlja u jesenskom i zimskom razdoblju, a ne tek u travnju.

K tome, prije nekoliko je mjeseci u Osječkoj kod kućnog broja 5 posječeno jedno stablo i nije zamijenjeno novim, a sada su “pogubljena” još dva.

– Građani mogu biti mirni, ovo podrezivanje neće naštetiti stablima, a održavanje je nužno. Ranije jednostavno nismo stigli. Što se tiče stabala koja su takorekuć “mrtva”, nužno ih je bilo ukloniti, ali pripremili smo mladice i posadit ćemo nova, kao i tamo gdje je staro stablo uklonjeno ranije – objasnio je Gordan Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila u “Parkovima i nasadima”.

image
Vojko Bašić/Hanza media

Našeg sugovornika pitali smo i hoće li se konačno riješiti problem rasvjete u Osječkoj ulici, jer su stari kandelabri postavljeni previsoko, u samim krošnjama, i dok su stabla u listanju, noću je mračno kao u tunelu. Prije nekoliko godina komunalci su imali ludu ideju po kojoj bi, umjesto da skrate ili zamijene stupove i postave LED rasvjetu – posjekli zaštićeni drvored! Srećom, od toga se odustalo, no ovo pitanje još nije riješeno.

– Ne, sigurno se neće uklanjati stabla, imamo sličan problem i u Plančićevoj ulici u Spinutu, gdje se, za razliku od ovog slučaja, ipak radi o dotrajalim stablima sofora. Što s tiče Osječke ulice, zalažemo se za niže stupove, bilo ovakve postojeće ili nove, ali odluka o tome nije na “Parkovima i nasadima”, nego na komunalcima iz gradske uprave – naveo je Tahirbegović.

Stoga smo za mišljenje pitali Stanka Gujinovića, savjetnika za javnu rasvjetu u Odsjeku za komunalne poslove:

– U situacijama kad imamo gusti drvored, kao u Osječkoj ulici, važno je tehnički pravilno rasporediti stupove jer njihova visina određuje i koliku će površinu osvjetljavati. Već smo radili neke projekcije i mislim da ćemo prije morati postaviti nove rasvjetne stupove nego snižavati postojeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 02:59