StoryEditor
SplitZANIMLJIVA RADIONICA

Učenici škole Split 3 uživali u vježbama radiokomunikacije: ‘Tražili smo s povezom na očima u školskom dvorištu skriveni odašiljač preko goniometra‘

3. ožujka 2021. - 11:32
Oni obožavaju radio veze - osnovci OŠ Split 3Vojko Bašić/Cropix

Radioveze, brza telegrafija, amaterska radioorijentacija, amaterska radiogoniometrija, svemirske komunikacije, konstrukcije, antene…Zvuči jako ozbiljno. Zapravo i jest, ali uz to je i jako zabavno, barem nam tako tvrde osmaši Osnovne škole Split 3 koji su jučer sudjelovali u radionici radiokomunikacije u školskom dvorištu kako bi se što bolje pripremili za županijsko natjecanje mladih tehničara.

Da su pripreme tekle prilično ozbiljno, pričaju nam učenici koji su nakon usvajanja gradiva na satu tehničke kulture s nastavnicom Danicom Plastić, kao dodatnu podršku pozvali Ronalda Milina, inženjera telekomunikacija iz Radio kluba "Marjan" koji im je dodao "program plus", zanimljivu radionicu na otvorenom gdje su koristili instrumente.

- Tražili smo skriveni odašiljač pomoću goniometra, malog prijemnika koji se koristi u radioamaterizmu. Znači, kad je netko daleko i nema signala, a ja želim s njim uspostavit kontakt, onda ovo mogu koristiti. Lagano je i jako zabavno.

Mobitel je malo lakši i praktičniji, ali ovo je puno zabavnije. Treba se malo potrudit, mislit glavom, biti uporan - govori nam osmašica Iris Sumić.

image
Ronald Milin s jednim od polaznika radionice radikomunikacije
Vojko Bašić/Cropix

S povezom na očima

Njezin kolega Bartul Barada, već je odlučio kojim putem će krenuti u životu, pa su mu radiokomunikacije prilično zanimljive.

- S mentorom smo tražili signale i našli se smo na kraju. Zabavno je, čak i teže nego s mobitelima. Bit ću pomorac, a radioveze se koriste dosta na brodu pa će mi ovo znanje sigurno dobro doći - veli budući kapetan duge plovidbe.

S povezom na očima dok u rukama drže goniometar, mali prijemnik Borna Avramovski traži svoje prijatelje. Sa zanimanjem ga prate Klara Marendić i ostali osmaši škole Split 3, a pridružila im se i Mia Barišić iz solinske škole Kralja Zvonimira s prijateljicom.

Zanimljivo je bilo vidjeti djecu koja u džepovima drže pametne telefone, uređaje koji misle umjesto nas, a zapravo nas ograničavaju u mnogočemu. U onom praktičnom najviše. Stoga je i promicanje radioamaterizma u tehničkoj kulturi vrijedna karika u odgoju današnjih generacija.

- Kroz tehničku kulturu djeca uče neke stvari koje će njima u životu koristiti. Možda im traženje odašiljača neće koristiti, ali hoće organizacijska shema, znanje iz elektrotehnike, fizike, iz srodnih predmeta.

Kroz igru će naučiti neke stvari koje ih možda u školi ne bi zanimale, naučit će neke korisne vještine. To i jest naš cilj - veli inženjer Milin.

S njim se slaže nastavnica Plastić. Kroz redovni program osmaši imaju tek jedan sat tehničkog odgoja tjedno što je nedovoljno da dublje uđu u tehničku kulturu, u raketarstvo, modelarstvo, radiokomunikacije, robotiku i slično.

- Stoga razvijamo suradnju s Radio klubom Marjan, Zajednicom tehničke kulture, Centrom izvrsnosti, s drugim školama u županiji koje njeguju ove aktivnosti koje pomalo padaju u zaborav, ali nastojimo ih prenijeti djeci uz pomoć iskusnih mentora, kako bi naučili nešto korisno za život, kroz druženje i igru.

Evo, vidite i sami koliko su oduševljena s funkcioniranjem radioveza i instrumenata. Bez obzira na današnju tehnologiju i društvene mreže - kaže nastavnica Plastić, ponosna na svoje mlade tehničare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 00:04