StoryEditorOCM
SplitOVO NISU ISTINE

U Zoološkom vrtu biljeter mora biti pravi ‘lumen‘- pogledajte što se sve u testu znanja traži od kandidata s trogodišnjom srednjom školom!

Piše Gabrijela Radanović
14. siječnja 2021. - 15:51

Kada je Gradsko vijeće donijelo zadnju odluku vezanu za Zoološki vrt? Potrebno je navesti mjesec i godinu. Na što se odnosi ta odluka? - ovako glasi samo jedno od pitanja na koje je morao odgovoriti kandidat ili kandidatkinja za radno mjesto, pazite sad - biljetera u splitskom Zoološkom vrtu.

Posao se odmah daje na neodređeno, a potencijalni djelatnik treba imati završenu srednju stručnu spremu. Osoba koja bi prodavala ulaznice, osim redovnog praćenja zasjedanja lokalnog parlamenta, treba znati i koji je temeljni akt organizacije u kojoj se natječe za radno mjesto, kao i tip organizacije; je li riječ o trgovačkom društvu, slobodnom obrtu, tijelu lokalne uprave i samouprave, javnoj ustanovi ili tijelu državne uprave. Osim toga, kandidati bi trebali znati koje je godine Zoološki vrt zatvoren za posjetitelje, pa onda i koje je godine otvoren.

image
Vojko Bašić/Cropix

Naš izvor (podaci poznati redakciji op. G.R.) koji nam je poslao test sposobnosti za rad na radnom mjestu biljetera, oglas je pronašao preko Zavoda za zapošljavanje u kategoriji "jednostavni uslužni poslovi".

- Za taj posao nije bilo potrebno iskustvo i traže da osoba ima završenu minimalno trogodišnju srednju školu. Zvali su me na testiranje, a da nisu ni naveli mjesto testiranja.

Pomislih da će se radit o psiho testu ili testu osobnosti, iako realno za posao prodaje karata u Zoološkom, nije mi jasno kakav test je potreban?

Dobili smo pred sebe testove znanja koja prilažem ovdje. Je l' u redu ovakav test znanja za taj posao? Ili ovdje nešto "smrdi" na lažni oglas, odnosno da je to mjesto već unaprijed popunjeno? - upitao se naš izvor.

Jedno od zanimljivijih pitanja je ono vezano uz popis životinjskih vrsta koje su živjele u Zoološkom vrtu prije njegova zatvaranja za posjetitelje (?!). Inače, takav popis životinja se proteže na nekoliko stranica, a nazivi su na latinskom i na hrvatskom jeziku.

Čemu takva pitanja, tražili smo odgovor od Nediljka Ževrnje, ravnatelja Prirodoslovnog muzeja. Primjerice, zašto bi kandidat za biljetera trebao znati kada je Gradsko vijeće donijelo zadnju odluku vezanu za Zoološki vrt? I zašto je potrebno navesti mjesec i godinu posljednje odluke?

image
Nediljko Ževrnja
Joško Šupić/Cropix

- Nismo očekivali da će kandidati riješiti sto posto pitanja, htjeli smo vidjeti koliko to ljudi prate. Ima njih koji uopće ne znaju gdje se nalazimo. Kako je to državni posao, vjerojatno su neki to smatrali idealnom prilikom da dobiju posao. Pitanja su isključivo vezana uz Zoološki vrt.

Bilo je kandidata s kojima je povjerenstvo bilo jako zadovoljno, a ima i nekih koji ne znaju kako se ustanova zove, a prijavili su se. Mislim da je bespredmetno raspravljati o tome, jer je na poslodavcu da odlučuje o pitanjima. Niti jedno pitanje nije bilo, a da nije vezano uz Zoološki vrt - kazao je Ževrnja.

Budući da potpisnica ovih redaka izvještava sa sjednica Gradskog vijeća, priznala je ravnatelju da ne bi znala odgovoriti na pitanje vezano uz zadnju odluku koja se tiče Zoološkog vrta, na što joj je odgovorio kako izvještava o svemu, ali joj je možda zadnja odluka vezana uz Zoološki vrt - promakla.

- Ako je nekome bilo u interesu dobiti posao mogli su "proguglati", doći u Zoološki vrt, istražiti više o toj ustanovi na portalima, sve što je tu je bilo javno dostupno. Ništa nije tajno i mimo rada Vrta - poručio je Nediljko Ževrnja, kazavši da nisu očekivali od kandidata da riješe sva pitanja već su tražili onoga koji će imati najveći broj bodova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:21