StoryEditorOCM
SplitVJEČNA MARJANSKA LOVIŠTa

U ZOO vrtu lani su uginule ili ‘uspavane’ 23 životinje

Piše PSD.
14. veljače 2015. - 00:24
Nakon jučerašnjeg istupa prijatelja životinja koji su upozorili na neadekvatne uvjete u Zoološkom vrtu na Marjanu, te otvorili pitanje (ne)preseljenja, ali i ugibanja životinja zbog loših uvjeta, na cijelu situaciju referirao se i Nedjeljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja pod čijom je nadležnošću ZOO vrt.

Prvi čovjek ustanove, dakako, ljut je zbog negativnih prozivki, te ističe kako ZOO na Marjanu ima sve potrebne uvjete za brigu o životinjama, što je višestruko potvrdilo i nadležno ministarstvo, te veterinarski inspektori, koji su, po njegovim riječima, “obišli svaku bužu u ZOO-u i nisu naišli ni na jednu nepravilnost”.

- Ne kažem da Zoološki vrt ne bi mogao i trebao biti veći i ljepši, ali i ovakav kakav jest zadovoljava kriterije struke. Zato me silno ljuti kad se razni “stručnjaci” nađu prozvani pametovati nam i blatiti nas po medijima.
Oni koji se najviše bune kao da nas ne žele saslušati i sagledati situaciju kakva zbilja jest, već im uvijek nešto smeta i uvijek traže primjedbe - kaže Ževrnja, kojeg smo pitali koliko je životinja tijekom protekle godine napustilo ZOO, bilo da su uginule, preseljene, darovane i slično. Nije da ih nema, odgovor je 23, a evo kakva ih je sudba zadesila.

Sve po pravilima

- Eutanazirano je osam životinja, i to ženka divlje patke, ženka ogrličastog pekarija, dvije jedinke magaraca i četiri mužjaka divlje patke. U protekloj godini uginulo je dvanaest životinja, a među njima su ženka divlje patke, ženka guske karolinke, majmun mangabej, majmun mandril, tri koke biserke, bijela roda, dvije ženke i mlado jelena lopatara i ždrijebe (ženke) - referirao nam je muzejski ravnatelj.

Ževrnja napominje kako je Zoološki vrt darovao tri magarca Udruzi za uzgoj magaraca “Equus asinus” na otoku Murteru, ali i to da se sva dokumentacija vezana uz spomenutu temu nalazi u pismohrani Prirodoslovnog muzeja i ZOO vrta, te da je dostupna na uvid.

Kontaktirali smo i Upravno vijeće Prirodoslovnog muzeja i ZOO-a. I tamo niječu loše uvjete, tvrdeći i da su skeptični spram vrste pomoći kakvu im nude oni koji ih prozivaju, te poručuju da im njihova briga oko preseljenja životinja ne treba.

- Životinje se hrane sukladno kalorijskim tablicama svjetskog standarda i nema govora o izgladnjivanju i slično. Na preseljenju životinja se aktivno radi, no u tome se treba držati pravila - kažu nam u Vijeću.

Anita Matić

Mirna i Viktor u travnju će na Velebit

Da su na preseljenju životinja maksimalno angažirani, u Upravnom vijeću potkrepljuju novim podacima vezanim uz seobu Viktora i Mirne, poznatog para medvjeda.

- Njih dvoje će se uputiti u utočište u velebitskom Kuterevu između 20. i 24. travnja, ovisno o tome kakve će biti vremenske prilike. Dogovaramo detalje preseljenja jer je transport takvih životinja izuzetno složen i iziskuje niz prethodnih aktivnosti. Planirana je i prigodna svečanost primopredaje koja će se u Kuterevu održati 5. lipnja - doznali smo u Vijeću.

UGINULI (12)

- ženka divlje patke
- ženka guske karolinke
- majmun mangabej
- majmun mandril
- tri koke biserke
- bijela roda
- dvije ženke i mlado jelena lopatara
- ždrijebe

EUTANAZIRANI (8)

- ženka divlje patke
- ženka ogrličastog pekarija
- dva magarca
- četiri mužjaka divlje patke

DAROVANI (3)

- tri magarca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 05:40