StoryEditor
SplitSTRAH OD KORONE

Veliko olakšanje za sve kojima će zatrebati usluge splitske Hitne pomoći: na ulazu je montirana termokamera, svi s fibrom odmah idu u posebnu sobu

Piše Ivica Marković
15. travnja 2020. - 13:12
Na ulazu u Hitnu pomoć postavljena je termokamera koja će očitati temperaturu svake osobe koja uđe. Kamera je donacija tvrtke Kam Bell iz KaštelaJakov Prkić/HANZA MEDIA

Eto, koronavirus je donio i djelić budućnosti u Split i da nije bilo njega, tko zna kada bi svi mi počeli živjeti kao u SF filmovima.
Odnosno, da nije bilo aktualne pandemije, županijski Zavod za hitnu medicinu zasigurno ne bi dobio termokameru kojom se očitava tjelesna temperatura svima onima koji ulaze u prostor Hitne pomoći smješten unutar KBC-ova kompleksa na Firulama.
Uređaj je donacija nizozemske kompanije "Hikvision", a njegovu ugradnju su obavili radnici tvrtke "Kam-bell" iz Kaštel Kambelovca.

- Ukupna vrijednost donacije i ugradnje je oko sedam tisuća eura. Ta termokamera očitavat će tjelesnu temperaturu svima onima koji ulaze u prostorije Zavoda za hitnu medicinu. Istovremeno se može izmjeriti temperatura više osoba. Mislim da u jednoj sekundi termokamera može "skenirati" između 20 i 30 osoba - tvrdi dr. Leo Luetić, ravnatelj regionalne ustanove.

Nova oprema će umnogome olakšati posao svim djelatnicima Hitne, da ne govorimo o sigurnosti u aktualnoj ugrozi od zaraze koja se još na početku pojavila upravo u tom zavodu.

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

- Ako pacijent koji dolazi u naše prostorije ima povišenu tjelesnu temperaturu, kamera će je očitati, uključit će se alarm i takvog pacijenta ćemo odmah "preusmjeravati" u posebnu prostoriju gdje ćemo dalje utvrđivati zbog čega ima "fibru". Dakle, takav se pacijent neće moći "miješati" s ostalima kojima je potrebna naša pomoć. Također, ako termokamera izmjeri povišenu tjelesnu temperaturu nekome od djelatnika Hitne pomoći prilikom dolaska na posao, taj naš kolega neće moći ući u svoj radni prostor niti će moći ostati na poslu - ističe dr. Luetić.

Riječ je o prvom takvom uređaju postavljenom na ulazu u neku zdravstvenu ustanovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Eto, na "mala vrata" je donijela budućnost koja nas sve zajedno očekuje nakon pandemije koronavirusa. Za vjerovati je, kako će ovakve ili slične kamere biti postavljene i na ulaze ostalih zdravstvenih ustanova u Splitu, ali i u Hrvatskoj, kao i na mnoge prodajne centre, sportske objekte, kulturne institucije...

image
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
item - id = 1016295
related id = 0 -> 1130247
related id = 1 -> 1125823
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 02:59