Splitsvačanost u 'poljičanki'

U zgradi bivše direkcije Brodomerkura otvoreni preuređeni prostori Filozofskog i Rektorata; Anđelinovićevo prezime uklesano s - greškom

Piše Merien Ilić
rektorat_split26-210918

Svečano je bilo u petak u zgradi nazvanoj "Poljičanka" (bivšoj direkciji "Brodomerkura"), gdje su službeno otvoreni preuređeni prostori Filozofskog fakulteta i sveučilišnog Rektorata.

Tako su konačno, nakon 44 godine od osnutka splitske krovne znanstvene ustanove, te 13 godina od pokretanja Filozofskog fakulteta, studenti i djelatnici dobili cjeloviti objekt, jer su do sada djelovali na više adresa. Prostor se nalazi u neposrednoj blizini Kampusa, čime su funkcioniranje Sveučilišta te kvaliteta studiranja zaista podignuti na višu razinu.

- Konačno su stvoreni uvjeti za napredak naše velike sastavnice koja je i u lošijim uvjetima postizala odlične rezultate. Nadam se da će se i dalje stvarati interdiciplinarni projekti raznih područja od humanizma do prirodnih znanosti. Zgrada je na odličnoj lokaciji pa će studenti moći koristiti i druge sadržaje u sklopu Kampusa. U uređenje se utrošilo oko sedam milijuna kuna, uglavnom novca Sveučilišta i Filozofskog fakulteta, a aplicirali smo i na Ministarstvo znanosti, ali novac nismo dobili - rekao je rektor prof. dr. Šimun Anđelinović, čije je ime uklesano u spomen-ploču otkrivenu na samom ulazu u obnovljenu zgradu. No, potkrala se greška pa je rektor "prekršten" u Anđelovića.

- Nevažno. Tekst su predložili moji kolege, čisto da bude uspomena na ovaj događaj. Ako je pogrešno napisano, može se ispraviti - brzo je odgovorio prof. dr. Anđelinović.

Prof. dr. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta, bila je presretna zbog otvaranja prostorija, kazavši kako je ovo novi početak za fakultet.

- Iako je velika zgrada, Filozofski fakultet je u gruboj statistici dobio oko 60 posto prostora zgrade, oko 4500 kvadratnih metara, što nije dovoljno. Za nastavu smo dobili 28 predavaonica, što je četiri više nego do sada, no profesori nisu adekvatno zbrinuti jer ih po šest-sedam sjedi u jednom uredu, što nije u skladu sa standardima akademskog rada. Nadam se da će nova uprava Sveučilišta imati razumijevanja za njih - rekla je dekanica Vickov, na čijem fakultetu studira oko 1200 mladih ljudi, dok je oko 160 zaposlenika.

U sklopu svečanosti rektor Anđelinović dodijelio je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane generalu Damiru Krstičeviću i bivšem ministru znanosti prof. dr. Pavi Barišiću posebna priznanja za potporu razvoju Sveučilišta, a priznanja za potporu splitskoj instituciji pripala su i premijeru Andreju Plenkoviću, te ministrima financija i državne imovine Zdravku i Goranu Mariću.

Sama zgrada "Poljičanka" ima gotovo 8000 kvadrata površine, od čega će 4885 četvornih metara koristiti Filozofski fakultet. Preuređenjem je dobiveno 15 učionica u suterenu, te još njih 13 na prizemnoj etaži, od kojih su dvije informatičke.

Osim toga, studentima je dostupna sva logistika Kampusa - od Sveučilišne knjižnice, objekata studentske prehrane, sportskih te drugih sadržaja koji im prije nisu bili dostupni s obzirom da su prije bili razmješteni na šest različitih lokacija.

Treba kazati da su uz sve uvjete zadovoljeni i oni koji osiguravaju pristupačnost osobama smanjene pokretljivosti i osobama s invaliditetom, te je obavljena zamjena kompletne dosadašnje rasvjete objekta s energetski učinkovitom LED rasvjetom.

Željeznički dom na Ravnim njivama postaje - studentski?

Odgovarajući na upit vezano uz problematiku pronalaženja smještaja za splitske studente, o čemu smo detaljno pisali prije nekoliko dana, rektor je kazao kako Sveučilište radi na projektu uređenja doma 'Bruno Bušić', no 'administracija ide sporo'.

Radi se na prostornoj dokumentaciji za prostor iznad FESB-a koji je namijenjen novom domu, a razmišlja se i o zgradi nekadašnjeg željezničarskog prenoćišta na Ravnim njivama koja je zatražena od Vlade...

Vojno pomorstvo i na engleskom

General Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, nazočio je otvaranju zgrade u Splitu, u kojem je boravio i zbog prisege kadeta integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija vojnog pomorstva u Lori.

- Jedan od naših prioriteta su mladi i podržavamo svako nastojanje za njihov razvoj i usavršavanje. Pokrenuli smo studij vojnog pomorstva za buduće pripadnike Hrvatske ratne mornarice i časnike, a uskoro će isti studij krenuti i na engleskom jeziku - rekao je Šundov.

 

#SVEUčILIšTE U SPLITU#ŠIMUN ANđELINOVIć