StoryEditor
SplitPREKO PUTA BANOVINE

U Zapadnu obalu se ‘ukrcalo‘ 80 milijuna kn, a javni zahod još nije otvoren. ‘Sredit ćemo ga kad se izmijeni GUP i to postane luka nautičkog turizma‘

Piše Gordan Zubčić i Ana Franić
25. studenog 2020. - 08:15
Nesuđeni kvadrati za higijenu zjape neiskorišteni na stražnjem dijelu današnjeg 'Sidi bara'Jakov Prkić/Cropix

Prije sedam i pol godina tadašnji gradonačelnik Željko Kerum (HDZ) svečano je otvorio novouređenu Zapadnu obalu čija je kruna trebao biti njegov hotel "Marjan", koji je u međuvremenu ostao nedovršen, postao splitsko ruglo i dobio novog vlasnika u rovinjskoj Adris grupi.

Moderni lungomare od uvale Baluni prema Matejuški, projekt "težak" više od 80 milijuna kuna, oduševio je turiste i građane, a ljeti je dom brojnih luksuznih jahti koje mame poglede prolaznika, kao i njihovih objektiva. No, iako je Zapadna obala Gradske luke u aktualnoj verziji otvorena još krajem proljeća 2013. godine, netom uoči, kako će se ispostaviti, Kerumova poraza u utrci za novi mandat u Banovini, neke stvari još uvijek nisu dovršene i dostupne korisnicima.

Primjerice, tada se među sadržajima nove javne priobalne zone najavljivao i WC od 70 četvornih metara u sklopu jednog od triju ugostiteljskih objekata na Obali kneza Branimira, onog najbližeg zgradi Banovine. Dodatnu dimenziju taj je sanitarni prostor trebao imati za osobe s invaliditetom kojima je dijelom trebao biti namijenjen.

Nakon ljetos okončane kupoprodaje, tijekom koje se za 120 četvornih metara unutarnjeg prostora i 428 kvadrata štekata tražilo oko 1,6 milijuna kuna, u najjužnijem ugostiteljskom objektu na Zapadnoj obali danas posluje "Sidi bar" koji je i dalje u vlasništvu tvrtke "Duresco" iza koje sada stoje suvlasnici Josip Čulić i Miroslav Jeličić Purko, solinski poduzetnik koji je široj javnosti poznat po biznisu s nekretninama i projektima poput zgrade "Centar Ploka" na Plokitama, te ulaganjima u turističko-stambene kvadrate na staroj šibenskoj Peškariji i susjednom predjelu Dolac.

– Lokal ima važeći ugovor s Gradom do 2023. godine, kao i klauzulu o pravu prvenstva pri sklapanju idućeg ugovora na novih deset godina – navodilo se u oglasu iz proljeća prošle godine kada se tvrtka "Duresco" prodavala zajedno s objektom na atraktivnoj lokaciji.

Na početku priče, u doba Kerumove i formalne vladavine u gradskoj upravi, taj je prostor bio "rezerviran" za njegova zeta Sašu Horvata, aktualnog HGS-ova županijskog vijećnika, pa je prešao u ruke obitelji Kačunić. Upravo je Horvat ujedno i član Nadzornog odbora "Splitske obale", tvrtke koja upravlja tom zonom, a u nesuđenom sanitarnom čvoru ima priručno skladište, dok je predsjednik tog nadzornog tijela – Željko Kerum.

No u pozadini svega toga, javni zahod nikada nije zaživio, a pitanje je i kada će. Dražen Delić, direktor "Splitske obale", za naše novine potvrdio je kako u spomenutoj prostoriji "treba biti WC".

– Unutra je sanitarni čvor, ali nije do kraja sređen. Imamo u planu njegovo sređivanje i plan nam je da ga otvorimo kada i luku nautičkog turizma na Zapadnoj obali. Kako bi luka dobila kategorizaciju od "dva sidra" potrebna su i dva javna zahoda.

Upravo zbog toga planiramo napraviti još jedan, na sjevernoj strani priobalne zone, pokraj ugostiteljskog objekta na početku Zapadne obale – kazao je Delić.

Kako bi Zapadna obala mogla dobiti status luke nautičkog turizma, potrebna je izmjena Generalnog urbanističkog plana, ali je žalosno da cijeli taj postupak treba čekati kako bi građani dobili javni WC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 11:56