StoryEditor
SplitSPLITSKIH TOP 5

U začuđujuće jakoj konkurenciji teško smo probrali najbolja gradska igrališta, ali donosimo i popis opasnih terena koji su pravi poligoni za nindže

18. veljače 2020. - 14:55
JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

Ovoga tjedna uzeli smo u zadatak provjeriti kakvo je stanje gradskih igrališta, uzimajući pritom u obzir sportske terene, ali i one u kojima najčešće uživaju djeca.

Pozitivnu listu bilo je poprilično lako složiti, jer ako je Banovina u nešto zaista značajno ulagala tijekom proteklih godina, onda su svakako profitirala djeca i njihova igra na otvorenom.

S druge strane, poraz smo doživjeli na sportskim terenima gdje se nekad i satima čekalo na slobodan koš ili barem jednu branku.

Neki novi klinci ne vole provoditi vrijeme s balunom u rukama, pa čak i ako su uređena, igrališta (pre)često budu prazna....

TOP 5 – minus

1. Marjan – dječji grad

Tko god je odrastao ili odgajao djecu tijekom devedesetih godina, ali i nekoliko desetljeća ranije, sigurno najljepše uspomene ima s Marjana.

Današnji klinci mogu samo sanjati o bogato opremljenom dječjem gradu gdje su sve ljuljačke, klackalice i kućice bile napravljene od drva, godinama lijepo održavane.

Uz igralište, sadržaji u park-šumi su bili san snova – prvi morski akvarij izgrađen je 1928. i bio je smješten u paviljonu pokraj zgrade nekadašnjeg Prirodoslovnog muzeja, da bi se poslije preselio u Institut na punti Marjana, a na Vidilici je ostao Zoološki vrt, uvijek zanimljiv mladim generacijama.

2. Igralište na Trsteniku

Igralište na Trsteniku, uz raskrižje Puta Trstenika i Ulice Moliških Hrvata, posljednja je rekreacijska zona koja je trebala biti srce sportskog istoka Splita.

Tu je trebao biti kompleks ne samo za taj kvart nego i za susjedne, ali već godinama je u potpunosti zapušten i zarastao.

Teren je većim dijelom privatan, a dijelom gradski. Kroz izmjene GUP-a neuspješno se tražila i prenamjena u stambeno-poslovnu zonu, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

3. Igralište osnovne škole na Lokvama

Ovo igralište mnogi pamte kao jedno od najurbanijih. U nekoliko navrata tamo su se odvijali popularni “ST Jamovi”, festivali urbane kulture gdje su se više nego uspješno predstavljali graffiti umjetnici, writeri, breakeri i reperi. Održavana su natjecanja u društvenim igrama, vožnji skejta i rola.

A onda su došle neke nove generacije i nekadašnje rukometno igralište pretvoreno je u – parkiralište.

Broj djece u školi je opao, interes za boravak na susjednom, velikom igralištu za mali nogomet i košarku sve je manji, a nama se čini da kad već roditelji neće, osnovne škole, i pritom ne mislimo samo na ovu, trebale bi pojačano obavljati odgojni aspekt i podučiti mlade svim blagodatima igre na otvorenom. I to ne samo kroz ionako mali broj sati tjelesnog odgoja.

4. Igralište Osnovne škole “Dobri”

Kliška ulica proglašena je u više navrata isključivo pješačkom zonom, no automobila u njoj i dalje ima na svakom koraku.

Zahvaljujući obližnjem gradilištu, u zgradi gdje je donedavno bilo sjedište sveučilišnog Rektorata, ne samo da su automobili parkirani ispred Osnovne škole “Dobri” i pripadajućeg igrališta, već i radna vozila.

Sami sportski teren je u lošem stanju, koševi su razbijeni, a i sigurnost mališana poprilično je ugrožena. Zaštitni stupići ne funkcioniraju, pa i ovim tekstom apeliramo – dajte djeci prostora za sigurnu igru.

5. Obalni pojas od Zvončaca do Duilova

U cijeloj južnoj, (pri)obalnoj strani grada, od Duilova do Zvončaca, slabo se ulaže u sportska igrališta.

O postojećim, dječjim, još se kako-tako vodi računa, no klasičnih rekreacijskih terena nema, a po svemu sudeći neće ih ni biti. Kvadrat građevinskog zemljišta, trenutno vrlo atraktivnog, prodaje se za 1250 eura, pa je činjenica kako će profitabilniji i oportuniji turistički projekti tu uzeti maha.

Na Duilovu postoji igralište, dio je velebnog kompleksa bivšeg vojnog odmarališta i iako je prvi susjed elitnom objektu “Bel Etage”, i dalje propada, u lošem stanju.

Roditelji svakako upozoravaju i na sigurnosni aspekt dječjeg igrališta na Zvončacu, na kojem osim samih željeznih sprava, problem predstavljaju i psi koje vlasnici puštaju bez brnjice.

U vrlo popularnu lokaciju nije se ulagalo od postavljanja sprava prije 15-ak godina, a one su dotrajale i – opasne.

image
JOŠKO ŠUPIĆ/HANZA MEDIA

TOP 5 – plus

1. Igralište na Gripama

Već desetljećima Gripe su raj sportaša, a nakon što je Grad vanjske košarkaške terene između legendarne dvorane i Higijenskog sredio prije dvije godine, basketaši su došli na svoje... Još uvijek se na Gripama baci i na balun, zaigraju i rukometaši, a u blizini je vrlo dobro održavano dječje igralište.

Dakle, iako je cijeli objekt daleko od sjajnog stanja, Gripe svakako dobivaju palac gore za očuvanje sportskog duha grada.

2. Split 3 (Dobrilina)

Kada su u pitanju sportska i dječja igrališta, Split 3 je svakako jedan od najboljih kotara. Nedavno uređeno dječje igralište pokraj kvartovske osnovne škole roditelji hvale na sva usta, postavljene su kvalitetne sigurnosne podloge, a i osvijetljeno je noću.

Ovaj kvart svakako dobiva i plus zbog “Krempijeva” igrališta na početku Getaldićeve ulice, omiljenom okupljalištu basketaša.

3. Skalice

Dječje igralište na Skalicama prvi je gradski javni park prilagođen djeci s posebnim potrebama, a ima i piknik-zonu. Mališani svjedoče kako su “ljulje” i “klacke” prva liga, a jedno je od rijetkih takvih lokacije koje ima i “špinu” s vodom, jer se uz igru brzo ožedni...

4. Ulica Ljudevita Posavskog

Izvrstan primjer kako novi prostor za igru mogu dobiti mališani i u centru grada svakako je novouređeno igralište u Ulici Ljudevita Posavskog na Dobrome. Ima sve što djeci treba; sprave za igru, klupe, antistresne podloge. Nažalost, ni mjesec dana nakon otvaranja, pojedinci su se okomili na veliki plakat s fotografijom Luke Modrića na fasadi zgrade – novo igralište bilo je kolateralna žrtva.

5. Baterije

Iako zbog terena na Baterijama padaju teške riječi, činjenica je da je sportsko igralište naposljetku uređeno, a građani su svakako profitirali.

Košarkaška podloga, kao i umjetna trava, podigli su standarde, a pohvalu zaslužuju i igrališta na Mertojaku, Brdima, Mejašima, Ravnim njivama...

KREIRAJTE RUBRIKU


Cijenjeni čitatelji, predložite pluseve i minuse zelenih površina

U idućem nastavku naših priča o stanju javnih prostora bavit ćemo se temom zelenih površina.

Imate li lijepe primjere ili vas nerviraju zapuštene površine o kojima nitko ne vodi računa, sada je izvrsno vrijeme za reagiranje.

Sa svojim "plusevima i minusima" pišite nam na split@slobodnadalmacija.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. rujan 2020 14:10