StoryEditorOCM
Splitrijedak slučaj

U tvrtki s Cipra zaboravili da su vjerovnik splitskog ‘Laurusa‘?! Stečajni upravitelj ih ne uspijeva kontaktirati kako bi im isplatio gotovo milijun kuna!

23. kolovoza 2021. - 23:05

Gotovo milijun kuna treba stečajni upravitelj Maroje Stjepović uplatiti posljednjem nenamirenom vjerovniku nekad velikog "Laurusa". No, s tim vjerovnikom nikako ne uspijeva stupiti u kontakt kako bi doznao broj račun na koji će mu položiti ta sredstva.

Radi se o offshore tvrtki "Althea Management Limited" s Cipra.

Dok se predstavnik tvrtke ne javi, iznos će, a radi se o 988.538 kuna, ležati na depozitnom računu Trgovačkog suda u Splitu. 

Pitali smo stečajnog upravitelja kako je tvrtka s Cipra postala vjerovnik "Laurusa".

- Tu se mijenjalo pet ili šest vjerovnik, tako je i ta tvrtka otkupila potraživanja. Njen zastupnik nije kontaktirao sa mnom, niti sam ga uspio dobiti na adresi tvrtke – kazao nam je stečajni upravitelj Stjepović.

Zanimalo nas je postoji li ograničenje koliko taj novac dugo može biti na depozitnom računu suda.

U principu nema vremenskog ograničenja. Tamo može stajati 20, 30 godina. Tu nema zastare – odgovara nam Dubrovčanin.

image
Maroje Stjepović
Nenad Dugi/Cropix

No, je li mu se često događaju takve situacije?

- Događaju se različite situacije zbog kojih novac polažemo na depozitni račun suda. Nekad čekamo ostavinsku raspravu kako bi sredstva podijelili nasljednicima vjerovnika, a nekad novac ide članovima likvidiranog društva... Možda je u slučaju ciparske tvrtke neka od tih situacija. U svakom slučaju nije neuobičajeno da ne možemo naći vjerovnika, ali se to rijetko događa – rekao nam je Stjepović.

Napomenimo kako ne čudi što bi netko u stečajnom postupku otkupio milijun kuna vrijedna potraživanja "Laurusa" s obzirom na to da je u njegovom temeljnom kapitalu procijenjen hotel Bellevue. No, Grad Split je prije puno godina podnio tužbu tvrdeći da je zapravo on vlasnik tog turističkog bisera na Prokurativama, što je kasnije potvrdio Visoki trgovački sud. Vrhovni sud je poništio tu presudu. 

Upravitelj Stjepović nam kaže da se čeka nova odluka Visokog trgovačkog suda o vlasništvu nad Bellevueom.

image
Hotel Bellevue
Duje Klaric/Cropix

No, što je s inicijativom da se hotel proda, a da dobiveni novac na jednake dijelove podijele Grad Split, država, "Laurus" i bivši radnici tvrtki kćeri "Laurusa" koji nisu naplatili radnička potraživanja?

Stjepović vjeruje da od takve prodaje neće biti ništa dok Visoki trgovački sud ne donese novu odluku o vlasništvu nad hotelom. Smatra da bi do takve brze prodaje eventualno moglo doći ako bi se sudski spis oko vlasništva vratio na ponovno odlučivanje u parnicu na prvostupanjskom sudu. 

Stjepović vjeruje da će "Laurus" sigurno dobiti presudu da je vlasnik hotela Bellevue. 

- Sramota da smo izgubili tu parnicu u drugom stupnju. To je nezabilježen slučaj u državi gdje su stotine tisuća nekretnina isto tako ušle u temeljni kapital društava i postale njihovo vlasništvo. No, u ovom slučaju je Visoki trgovački sud rekao da nema veze to što je Bellevue ušao u temeljni kapital "Laurusa". To je bila jedna takva presuda u cijeloj državi i nadamo se da ćemo na koncu dobiti hoteli i prodavati ga na sudu. To će biti zanimljivo – za kraj će Stjepović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:44