StoryEditor
SplitJadni grade, šta ti rade...

U što se pretvara centar Splita? Nećete vjerovati gdje su, nasred Marmontove, uspjeli otvoriti mjenjačnicu

Piše Sandi Vidulić
7. srpnja 2018. - 11:52

Nedavno smo pisali kako po jezgri niču bankomati, a sada i mjenjačnice. Na starim kućama njihovo agresivno šarenilo zaziva turiste, uglavnom one s kruzera, koji će u nekoliko sati obilaska razmijeniti koji dolar ili euro da kupe osvježenje ili ponesu kakav suvenir.
Novi primjer je probijanje otvora na kući Pavlović sa zapadne strane prema Marmontovoj. Investitor je "Auro Domus", novčarska tvrtka specijalizirana za trgovinu zlatom. Ova "akcija" je izazvala brojne kritike po društvenim mrežama, kao još jedan primjer kako se u ime kapitala svako malo devastira jezgra, koja je pod navodnom zaštitom UNESCO-a.
Osim probijanja otvora, stavljanja agresivnih žuto-crnih "signalnih" boja za reklame, izvan površine staklenog otvora, pojavila se reklama koje je okomita na zid kuće.
U doba kad je gradonačelnik bio Zvonimir Puljić izvedena je za splitske pojmove prava revolucija uklanjanjem reklamnog zagađenja i kiča, kad je skinuto oko 800 reklama na širem području jezgre. Pitanje je što je danas ostalo od toga.
No, postoji li suglasnost konzervatora za ovaj zahvat u Marmontovoj? Njihov šef Radoslav Bužančić javnosti je poručio da je zaustavio radove, ali oni su, na zgražanje Splićana, dovršeni. Dapače, radnici koje smo zatekli nisu znali ništa o zabrani konzervatora.
Postoji li odobrenje konzervatora za izvođenje radova, upitali smo jednog od njih.
– Morate pitati "Auro Domus", oni su investitori. Vjerujem da imaju dozvolu jer nas inače ne bi angažirali – kazao nam je jedan meštar, dok je drugi izvodio završne radove na uređenju izloga koji treba privući turiste da tu razmijene devize.
Međutim, u "Auro Domusu" nisu nas uvjerili da se radovi izvode legalno, osobito na osnovi toga kako su nas brzo i hladno "otpilili" kad su čuli zašto ih zovemo.
– Sve što radimo, radimo u skladu sa zakonom, dozvola s konzervatorima se rješava, u procesu je rješavanja. Tako da ostalo nemamo što govoriti. Pogotovo ne "Slobodnoj Dalmaciji". Eto! – brzopotezno je ispalila Nina Petrićević, regionalna direktorica "Auro Domusa" za Dalmaciju.
Dakle, vi još niste dobili dozvolu, a išli ste napraviti zahvat?
– Dobili smo, dobili smo dozvolu.
Kako ste u procesu rješavanja ako ste dobili dozvolu?
– Gospodine, čujemo se, ugodan vam dan. Sve se radi u skladu sa zakonom, ćao.
Imate li dozvolu ili nemate? Možete li je pokazati?
– Čujemo se, ćao – ponovila je direktorica "Auro Domusa" i brzo prekinula vezu.
Što će učiniti konzervatori, ostaje vidjeti. Poslali smo upit Ministarstvu kulture, čekamo odgovore.

 

Izdvojeno