StoryEditorOCM
SplitBESPLATNO ZA SVE

U Splitu uskoro ‘Sex i društvo‘ - predavanje o svemu vezanom za seksualnost kao i (ne)prihvaćanju iste...

Piše MOZAIK SD
26. siječnja 2023. - 15:01

U Razredu u sklopu Doma mladih Split održat će se ciklus predavanja iz područja seksualnosti, a prvo u nizu je ‘Sex i društvo‘ s početkom 30. siječnja u 19 sati. Predavat će Ada Reić, magistra sociologije, odgojiteljica predškolske djece, NLP majstorica, seksualna savjetnica u edukaciji.

Ciklus predavanja iz područja seksualnosti provodi se s ciljem osvještavanja i educiranja o seksualnosti i svim njenim aspektima. Seksualnost je mnogo više od samog seksualnog čina, seksualnost su osjećaji, ponašanje, stavovi, misli i fantazije, seksualnost je pokretačka energija, kreativnost, dio identiteta.

Znanstveno, stručno bavljenje seksualnošću uglavnom se ograničilo na medicinske i biološke aspekte seksualnosti koji su iznimno bitni, no potpuno razumijevanje oblikovanja ljudske seksualnosti nemoguće je bez razumijevanja društvenog utjecaja. Stoga su ova predavanja posvećena ovom, manje poznatom, sociološkom pristupu seksualnosti.

Unatoč dostupnosti informacija, istraživanja su pokazala zabrinjavajuće nisku educiranost o seksualnosti među svim dobnim kategorijama, posebno mladima. Edukativna interaktivna predavanja za cilj imaju poboljšati znanje, razumijevanje i prihvaćanje individualne seksualnosti. Razumijevanje vlastitog seksualnog identiteta doprinosi kvaliteti života i poboljšanju interakcija.

Predavanje “Sex i društvo” odgovara na pitanja utjecaja društva na seksualnost, na seksualno ponašanje, emocije, misli, očekivanja i stavove, (ne)prihvaćanje vlastite seksualnosti, na unutrašnje procese koji oblikuju individualnu sliku o sebi.

Što je društvena konstrukcija seksualnosti? Ima li okolina utjecaja na seksualne smetnje i poremećaje, na želju za seksom? Bismo li imali drugi seksualni identitet da smo odgajani u drugoj kulturi? Kako nastaje naša seksualna skripta? Kako religija utječe na seksualnost? Koliko nas društvo (de)motivira u istraživanju seksualnosti? Ovo su samo neka od pitanja kojima se bave na predavanju.

Predavanja su besplatna za sve sudionike, a nakon svakog predavanja ostavljeno je vrijeme za pitanja i raspravu.

Ada ima dugogodišnje iskustvo u edukativnom i pomagačkom radu s ljudima, posebno s marginaliziranim skupinama te djecom i mladima. Trenutno radi kao predavačica na fakultetu te provodi edukativne aktivnosti u području seksualnosti. Volontira više od 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 06:17