StoryEditor
SplitNa Kemijsko-tehnološkom fakultetu

U Splitu stvaraju inženjere za dalmatinske delicije

Piše PSD.
21. listopada 2015. - 21:17
Prof. dr. Igora Jerkovića akademska je zajednica i šira javnost upoznala kao uspješnog voditelja sveučilišnog Centra za unapređenje kvalitete.
Jerković je vrlo transparentno i detaljno analizirao uspješnost studiranja splitskih studenata, ali jednako je pedantno provodio i ankete u kojima su polaznici vrednovali svoje profesore i fakultete. Početkom ove akademske godine postao je dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta (KTF), istog onog fakulteta na kojem je sredinom 90-ih i sam bio student. I to jedan od najuspješnijih, dakako.

Nakon studija, magistrirao je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a zatim i doktorirao na KTF-u. Redoviti je profesor kemije, znanstveno vrlo produktivan, ima objavljena 73 znanstvena rada u časopisima registriranim u Current Contentsu. I sve to je uspio “nakrcati” prije 40. rođendana. I usput postati najmlađi dekan Sveučilišta u Splitu.

Ipak, Jerković radije govori o fakultetu nego o sebi. A prva stvar kojom će se pohvaliti jest podatak da će KTF za koji dan proslaviti 55. obljetnicu djelovanja. I to baš u akademskoj godini u kojoj se obogatio za dva nova, iznimno zanimljiva studija: sveučilišni preddiplomski studij prehrambene tehnologije i stručni preddiplomski studij zaštite i oporabe materijala.

O tome koliko su studentima bili zanimljivi, dovoljno govori podatak da su upisne kvote odmah bile popunjene. Inače, na KTF-u bilježe najviše interesa za farmaciju, no zadnjih nekoliko godina i za ostale studije.
– Studij prehrambene tehnologije obrazuje stručnjake iz područja znanosti o hrani i područja procesa proizvodnje hrane, s težištem na onim kulturama i namirnicama koje su karakteristične za područje Dalmacije: masline, crno grožđe, ljekovito, aromatično i začinsko bilje, med, pršut, sirevi, proizvodi iz mora...

Iz smjera kemijska tehnologija i materijali razvili smo stručni studij zaštite i oporabe materijala kao rezultat osuvremenjivanja obrazovnog programa prema aktualnim potrebama – pojašnjava dekan Jerković, te dodaje kako ovim novim studijem KTF nastoji dati poticaj gospodarskom razvoju i racionalnom gospodarenju prirodnim resursima.

Mogućnost zapošljavanja

S obzirom da je industrija gotovo pa zamrla na splitskom području, dekana smo pitali kakve su perspektive za zapošljavanje mladih ljudi koji završe ovaj fakultet.
– Inženjerska radna mjesta zasigurno su potrebna za održivi razvoj svakog društva. Završeni studenti naših preddiplomskih i diplomskih studija sada se uglavnom zapošljavaju u manjim pogonima, laboratorijima te državnim ili javnim ustanovama na splitskom području. Zapošljavaju se u različitim sektorima i u drugim dijelovima Hrvatske te Bosni i Hercegovini, odakle nam dolazi dio studenata, a za njima postoji i potreba na tržištu EU-a.

Osim u kemijskoj industriji, naši studenti posao mogu pronaći u farmaceutskim pogonima i laboratorijima te prehrambenoj industriji. Upravo uvažavajući stratešku orijentaciju naše i susjednih županija vezanu uz proizvodnju zdrave hrane, kao i potrebu zastupljenosti hrvatskih autohtonih proizvoda u turističkoj ponudi Hrvatske, KTF je uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Zadružnog saveza Dalmacije te Zadruge maslinara i uljara Dalmacije pokrenuo novi studij: prehrambena tehnologija – tvrdi prof. dr. Jerković, a napominje i kako se stručni prvostupnici na studiju zaštite i oporabe materijala osposobljavaju za uključivanje u rješavanje problema vezanih uz zaštitu materijala od neželjene razgradnje te zbrinjavanja različitih otpadnih materijala u skladu sa zakonom i normama vezanim za očuvanje okoliša, što im pruža perspektivu za zapošljavanje.DIANA BARBARIĆ
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX

Studijski programi

Na KTF-u se izvodi više studijskih programa: uz već spomenute nove studije, tamo se već generacijama izvodi sveučilišni preddiplomski i diplomski studiji kemija i kemijska tehnologija, zatim integrirani preddiplomski i diplomski studij farmacije (izvode ga u suradnji s Medicinskim fakultetom), te sveučilišni poslijediplomski doktorski studiji: kemija mediteranskog okoliša i kemijsko inženjerstvo u razvoju materijala i zaštiti okoliša.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 20:21