StoryEditor
SplitSve na jednom mjestu

U Splitu se otvara one-stop-shop za potporu doseljenicima koji pokreću društveno poduzetništvo

16. rujna 2020. - 20:13
Toni Jerković, Marin Urlić i Michael FreerJakov Prkić/Cropix

Cilj nam je pokrenuti poduzetničke ideje koje doseljenici u Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji imaju, ali su naišli na mnoge prepreke, istaknuli su članovi projektnog tima TASKFORCOME, iza kojeg stoje Grad Split i CEDRA Split, na konferenciji održanoj u srijedu navečer uz sudjelovanje konzularnih predstavnika i članova udruga stranih državljana koji žive u Splitu.

- Želja nam je pokrenuti razvoj malog i društvenog poduzetništva, kako doseljenika tako i mladih i lokalnog stanovništva – kazao nam je Marin Urlić iz CEDRE Split.

Toni Jerković iz Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita zaželio je dobrodošlicu okupljenima ističući kako Grad Split osim potencijala za odmor i zabavu nudi i prilike za razvoj poduzetništva.

- Osim razvoja društvenog poduzetništva, Grad Split je u ovom projektu vidio i priliku da opremi sada napušteni prostor u Multimedijalnom kulturnom centru (poznatijem kao Domu mladih) i u njemu otvori one-stop-shop, te na taj način iskoristi potencijale praznih javnih prostora s kojima Grad raspolaže na dobrobit ne samo doseljenika već i lokalnog stanovništva – kazao je Jerković.

Pokretanjem te usluge koja je namijenjena doseljenicima, ali i lokalnom stanovništvu, zainteresirani će moći dobiti besplatne savjete i podršku pri pokretanju poduzeća –od konzultacijskih savjeta za izradu planova, strategija i procesa u njihovom poduzeću do marketinških, financijskih i drugih savjeta za razvoj inovativnih proizvoda.

Očekuje se da će one-stop-shop biti opremljen do kraja ove godine, a u tom prostoru djelovat će i udruge civilnog društva iz Platforme Doma mladih.

Michael Freer, član projektnog tima iz CEDRE Split, inače Englez koji već pet godina živi u Dalmaciji, ima iskustvo iz prve ruke kako je teško pokrenuti nešto kad ne znaš jezik niti kulturu u lokalnoj sredini. Sada zna kako je pokrenuti i voditi biznis u Hrvatskoj i može pomoći drugima ne samo informacijama već i kontaktima. I njemu samom, kako ističe, pomogli su ovdašnji ljudi.

- Kroz ovaj projekt želimo pomoći svim strancima iz svih zemalja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kine, iz država članica Europske unije. Oni iz BiH i Srbije, kao i iz Rusije znaju jezik, mogu se ovdje sporazumjevati, ali im treba savjetovanje o pokretanju posla. Želimo stvoriti ekosustav između domaćih ljudi i stranaca kako bismo pokazali da Hrvatska nije samo mjesto za tjedan ili dva odmora već odlično mjesto za život – kazao nam je Michael Freer.

Projekt vrijedan 2,8 milijuna eura


U projekt TASKFORCOME, vrijedan 2,8 milijuna eura, uključeno je 12 partnera iz 5 srednjoeuropskih zemalja (Poljska, Austrija, Hrvatska, Italija i Njemačka), a nositelj je Cracow University of Economics iz Poljske. Trajanje projekta je 30 mjeseci, počevši od 1. ožujka 2019. do 31. kolovoza 2021. godine. Financiran je putem trećeg poziva INTERREG CE programa u okviru prioritetne osi 1 –suradnja na inovacijama kako bi Srednja Europa postala konkurentnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 20:58