StoryEditorOCM
Splitvijenci i cvijeće

U Splitu se obilježava Dan državnosti: spuštena zastava na Banovini, gradonačelnik posebno zahvalio braniteljima

Piše Božidar Lončar
29. svibnja 2023. - 11:49

Prvi dan dvodnevnog programa povodom praznika Dana državnosti u Splitu službeno je obilježen od strane Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Ceremonijalni program započeo je u ponedjeljak u 8.30 spuštanjem zastave na pročelju zgrade Splitsko-dalmatinske županije i polaganjem vijenaca na gradskom groblju „Lovrinac”.

U 10 sati predstavnici udruženja braniteljska udruga koju sačinjavaju članovi IV. gardijske brigade, 141. brigade Hrvatske Vojske, VI. Domobranske inženjerijske pukovnije, Udruge veterana specijalne policije BATT Split, Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora za Splitsko-dalmatinsku županiju su zajedno s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i saborskih zastupnika položili cvijeće u Parku branitelja i spustili hrvatsku zastavu na pročelje zgrade gradske uprave.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Prisjećamo se svih onih koji bi i danas voljeli da su tu, ali nisu. Njima odajemo počast minutom šutnje koja je mnogo više od pukog protokolarnog čina – poruka je splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

Za vrijeme davanja izjave župana, slučajni je prolaznik prolazeći pored gradonačelnika Ivice Puljka dobacio kako treba misliti o komunalnom redu u Splitu. Gradonačelnik mu nije odgovorio već je u izjavi za medije samo kratko poručio:

- U ovoj bi se prigodi prisjetio svih branitelja koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli na miru i u slobodi i da razvijamo naš gradu i državu na ponos svih građana – gradonačelnik Ivica Puljak.

Program je nastavljen na Narodnom trgu (Pjaci) polaganjem vijenca kod spomen ploče za žrtve Drugogo svjetskog rata i podizanjem zastave.

Uz župana i gradonačelnika, u dijelu programa na Narodnom trgu prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, presjednik Županijske skupštine iz Domovinskog pokreta Mate Šimundić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Željko Domazet, gradski vijećnik HDZ-a Jakša Balov, gradski vijećnik SDP-a Damir Barbir i saborska zastupnica Marijana Puljak.

Program u ponedjeljak završava se svečanom sjednicom Županijske skupštine i Gradskog vijeća Grada Splita u 12 sati.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:08