StoryEditorOCM
SplitManifestacija traje dva tjedna

U Splitu otvoreni Dani socijalne zauzetosti

Piše (H)
5. studenog 2017. - 23:29
zbornik_godina__ocinstva6-251017

Misom u crkvi Gospe od zdravlja na Dobrome u Splitu, koju je predvodio splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić i otvaranjem izložbe dječjih radova u Pinakoteci crkve, u nedjelju navečer počeli su 1. Dani socijalne zauzetosti.

 Manifestacija traje dva tjedna u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, a cilj joj je promicanje svijeta o potrebi pomaganja siromašnima.
 Osim u Pinakoteci crkve Gospe od zdravlja program Dana socijalne zauzetosti održavat će se i u gradskom kazalištu, Sveučilišnoj knjižnici, Franjevačkom klerikatu, kinoteci Zlatna vrata, Gradskom kazalištu mladih i Osnovnoj školi Kman, te u Sinju, Kaštel Lukšiću, Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Zadru.
 Kako su organizatori najavili, tijekom 14- dnevne manifestacije bit će predstavljena 'inicijativa za osnivanje hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju', koji će se zauzimati za smanjenje rada nedjeljom. Kažu da su sve veće sindikalne središnjice u zemlji spremne postati članice hrvatskog saveza za nedjelju, pa se očekuje kako će njihovi predstavnici sudjelovati na okruglom stolu koji će biti organiziran u sklopu manifestacije.

 Predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Ante Vučković kazao je da žele napraviti vidljivim ono što nije dovoljno vidljivo jer postoji dosta grupa i inicijativa koje se bave socijalnom problematikom, a nisu vidljive.

 Dani socijalne zauzetosti bi se u budućnosti trebali održavati svake godine jer se njima želi uspostaviti bolja povezanost sa sličnim inicijativama u hrvatskom društvu koje nisu kršćanske nadahnutosti i ne dolaze iz kršćanskog kruga, ali dolaze iz ljudske potrebe da se pomogne ljudima, dodao je fra Vučković.

 "Temeljna nakana je da ono što postoji od socijalnog zauzimanja vjernika postane vidljivo u društvu, jer je jedan dio njih zapravo nevidljiv, pa ćemo ih pokušati iznijeti van da pokažu kako to inače rade. Drugi razlog manifestacije je da se umreže oni koji su inače u takvom području aktivni, a treći je razlog da se umreže s onima koji slične stvari rade, ali ne iz kršćanske inicijative. U konačnici imamo cilj da se stvori bolja, veća, dublja osjetljivost u Katoličkoj crkvi za socijalne probleme i za sve moguće potencijale koji postoje među njima", objasnio je fra Vučković.

 Na manifestaciji će se osim okruglog stola o Demografiji, radu i obitelji prikazati i dokumentarni film redatelja Borisa Orešića "Sedmi dan", potom će se predstaviti dvije brošure koje je objavio Franjevački institut za kulturu mira "Kockanje - prepoznavanje i liječenje" i "Zamke i opasnosti u čudesnom svijetu medija".

  Uz razna predavanja s temom nasilja u obitelji i Dana otvorenih vrata najavljen je i humanitarni koncert duhovne glazbe koji će se održati u Velikoj dvorani na Gripama pod nazivom "Najmanjima od najmanjih". S prikupljenim novcem od tog koncerta donirat će se deset siromašnih obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju. Na programu su drama i monodrama, projekcija animiranih filmova Joška Marušića, te razne tribine.

Dani socijalne zauzetosti se zatvaraju 19. studenog na Svjetski dan siromašnih u crkvi Gospe od zdravlja, a misu će predvoditi fra Ante Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 06:30