StoryEditorOCM
SplitDA SE VIŠE NE PONOVI

U Splitu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta; na Lovrincu položeni vijenci, poslane su važne poruke

Piše Split SD
27. siječnja 2023. - 16:23

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta gradonačelnik Ivica Puljak je zajedno s predstavnikom Splitsko-dalmatinske županije Tomislavom Đonlićem položio danas vijenac pred Spomenikom žrtvama fašizma i poginulim borcima NOR-a Židovima na Židovskom groblju na Lovrincu.

Vijence su položili i predstavnici splitske Židovske općine te predstavnici antifašističkih udruga.

image

Grad Split

Gradonačelnik Puljak tom je prigodom istaknuo kako je sjećanje na žrtve holokausta važno kako se takvo zlo i grozote više nikada ne bi ponovile. Kako je istaknuo gradonačelnik, na žalost, opet jedan cijeli narod, ukrajinski, doživljava teška stradanja.

- Sjećanje na holokaust je bitno prvenstveno radi mladih generacija koje moraju znati prepoznati zlo. Važno je da kroz sustav obrazovanja i odgoja mladi dobiju što više informacija o holokaustu te izgrade pravi sustav vrijednosti.

Vrlo smo ponosni na našu židovsku zajednicu koja je obilježila povijest Splita - poručio je prvi čovjek grada pod Marjanom.

Predsjednica Židovske općine u Splitu Ana Lebl podsjetila je kako je koncentracijski logor smrti Auschwitz – Birkenau, jedan od najvećih simbola stradanja u Drugom svjetskom ratu, oslobođen 27. siječnja 1945. godine te je taj datum izabran za međunarodno komemoriranje žrtava.

image

Grad Split

Uz izložbu radova učenika Graditeljsko-geodetske tehničke škole posvećenih Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, danas s početkom u 18 sati, u prostorijama Gradske knjižnice "Marko Marulić" održava se i predavanje Sele Tecilazić, ravnateljice Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split na temu ‘‘Arhitektura Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 20:46