StoryEditor
SplitBESPOVRATNA SREDSTVA

U Splitu je ostao neshvaćen, a Europa mladom Solinjaninu preko Ministarstva gospodarstva platila 1,3 milijuna kuna za njegove fotostupove

Piše Ana Franić
22. kolovoza 2019. - 15:13
stup

Sjećate se fotostupova inovatora Luke Vukovića iz solinske tvrtke Look@ koji su prošle godine spektakularno predstavljeni javnosti i postavljeni na tri lokaciju u Splitu, na Matejušci, Poljudu i na Vidilici? Tko se toga ne bi sjetio, a pogotovo cijene koju smo platili za to – 236 tisuća kuna za tri stupa.

Gradski čelnici u tome su vidjeli jedan potpuno novi, originalni, inovativni i zabavni turistički sadržaj, a osim što služi za fotografiranje omogućava i edukaciju o lokaciji i informacije o turističkoj ponudi grada, govorili su oni.

Odmah nakon postavljanja reagirali su i građani, ne vidjevši poantu u njihovom postavljanju, a još nejasnija im je bila ogromna cijena koja je za to plaćena.

Nakon prve večeri postavljanja stup na Poljudu obojan je u logotipe HDZ-s i SDP-a, a danas je samo prazna instalacija jer solara više nema i ne služi svrsi. Onaj na Matejušci je bio odjeven i u jedan veliki kondom.

Sada izgleda da je budućnost fotostupova svjetlija nego što smo svi mislili. Naime, projekt fotostupova dobio je 1,28 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fonda Europske unije na natječaju namijenjenom inovacijama. Nositelj natječaja je bilo Ministarstvo gospodarstva.

Ukupni prihvatljivi troškovi solarnih fotostupova iznosili su 1,511.170 kuna, a ukupan iznos dodijeljenih sredstava iznosi 1.284.494 kuna, odnosno 84,9 posto.

"Glavni cilj koji se projektom želi postići je prilagodba proizvoda Look@ solarni fotostup zahtjevima tržišta, a koji predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na alternative koje se nude, te lansiranje istog na ciljano tržište kako bi se ostvario planirani rast i osigurala održivost poduzeća. Look@ fotostup je inovativan proizvod globalno, a čiji su ciljani segmenti “pametni gradovi” i drugi pružatelji turističkih usluga.

Pogonjen je solarnom energijom pa nema potrebe za dodatnim priključcima, korisnici se spajaju na Look@ stup preko vlastitog mobitela što omogućava individualno upravljanje fotografijom” - stoji u kratkom opisu projekta.

Izgleda da ekskluzivnu priliku okidanja 'selfija' fotostup više neće imati samo Splićani...

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 23:41