StoryEditor
Splitimpresivne snimke

U splitskom škveru porinut brod vrijedan preko 100 milijuna eura, velika vijest nije promaknula ni američkom veleposlaniku: Svaka čast!

16. svibnja 2020. - 16:05
Duje Klarić/Hanza Media

U Brodograđevnoj industriji Split u subotu oko 12.30 sati nakon prigodne svečanosti kojoj je nazočio i ministar gospodarstva Darko Horvat kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića porinuta je Novogradnja 487, točnije putnički brod za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine'', vrijedan 110 milijuna eura.

Kuma broda je 26-godišnja Splićanka Andrea Mutak, djevojka koja od rođenja ima cerebralnu paralizu i koja je aktivna članica splitske udruge Anđeli. Nije krila emocije što je baš njoj pripala čast da otpremi "Ultramarine" u sigurne i mirne luke.

Polarni kruzer je, unatoč kašnjenju materijala i korona krizi, napravljen u roku, a svaki njegov dio pa i najmanja cjevčica je snimljena i napravljena u 3D formatu, dok 70 posto broda čini domaća komponenta.

Brod težak devet tisuća tona će do kraja godine biti isporučen naručitelju - američkoj tvrtki Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo od 66 milijuna eura je 16.05.2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

Svečanost je počela intoniranjem himni SAD-a i Hrvatske, a predsjednik uprave Brodosplita i vlasnik DIV grupe, Tomislav Debeljak, javno se zahvalio "našem ministru Međimurcu Darku Horvatu", ne samo zato što je u zadnje tri godine Vlada RH dala tri jamstva Brodosplitu, "nego i što nisu potpali pod nasrtaje lobija i utjecaj raznih hobotnica i reketarskih skupina koje su činile sve da Vlada ta jamstva Brodosplitu uskrati", istaknuo je Debeljak u svom emotivnom govoru zahvaljujući se svojim radnicima, inženjerima i svima koji su radili na ovom trentuno najvrijednijem i najsofisticiranijem hrvatskom izvoznom proizvodu.

Ministar gospodarstva Horvat rekao je da je iz Debeljakovog govora jasno kako on Brodosplit nosi u svome srcu, ali iz govora župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare mu je jasno kako bi im srce prepuklo da nema Brodosplita.

Opara je govorio o Jadranskoj povelji koju je prije 30 godina potpisao njegov kolega, tadašnji gradonačelnik Onesin Cvitan, u kojemu je brodogradnja glavni faktor razvoja, a Blaženko Boban je na vrlo iskren način govorio što škverskom radniku i zaposleniku znači ovakav čin kao što je porinuće broda.

- Ja sam u škveru radio 21 godinu i dan danas na Pomorskoj večeri pratim u kojim su lukama i na kojim morima brodovi na kojima sam ja radio.Tako ćeš i ti, draga kumo Andrea, sad u svome životu imati veliku radost pratiti gdje je tvoje kumče kojem si danas kumovala.

Horvat je rekao i sljedeće:

"Uvaženi i cijenjeni gospodine Debeljak, vi se nemate zašto zahvaljivati Vladi RH jer vama Vlada ništa nije poklonila, ništa osim velikog povjerenja u vidu ova tri državna jamstva u tri godine od kojih ste vi dva jamstva već vratili, a brodove isporučili, a ovo treće jamstvo je prodajom ovog porintuog broda na putu da ga vratite do kraja godine. Brodosplit najbolje dokazuje da brodogranja u Hrvatskoj može biti profitabilna jer na ovom porinutom brodu kroz kamatu je zaradio i HBOR, a od isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica i državni proračun te drugi javni servisi".

Tomislav Debeljak nam je poslije porinuća kruzera rekao da je Brodosplit u deset godina postojanja u državni proračun uplatio četiri milijarde kuna.

- Ako računate Brodosplit s DIV-om, ukupno je u državni poračun uplaćeno nešto više od šest milijardi kuna u deset godina. Državna jamstva u tih deset godina su iznosila oko 150 milijuna eura i ona su vraćena, a na tim jamstvima država zarađuje od pola do jedan posto godišnje i potrebna su kada naručitelj daje avans i da netko garantira za sigurnost posla i isporuke. To u Njemačkoj rade županije i gradovi, negdje banke, a kod nas država kad prepozna pravi projekt jer mi nemamo tako velike banke, objasnio nam je Debeljak ističući da jamstva nsiu od države bačeni novac i da ona na njima zarađuje.

Debeljak je najavio i izgradnju nove jahte koja će biti reprezetativnija i veća od svih postojećih u svijetu. Ali o tom potom, sada nije htio brigama kvariti raspoloženje ni sebi ni svojim gostima, a ni radnicima Brodosplita (njih oko dvije tisuće) koji zahvaljujući ovakvim podvizima zarađuju za život sebe i svojih obitelji.

Brodosplitu je čestitka stigla i iz Američkog veleposlanstva.

- Čestitam na porinuću najmodernijeg polarnog kruzera izgrađenog za američki Quark Expeditions. Drago mi je što vidim da je ovaj važan projekt završen unatoč korona-krizi. Svaka čast! napisao je na Twitteru veleposlanik Robert Kohorst.

'Osjetila sam posebnu čast i ponos'

Andrea Mutak je završila srednju upravnu školu, ima 26 godina i živi s roditeljima na spltiskim Gripama.

- Moju majku je nazvala Diana Aničić, predsjednica Udruge Anđeli čiji sam član, s pitanjem želim li biti kuma ovom brodu. Osjetila sam posebnu čast i ponos, takva prilika se dobija jednom u životu. Zadovoljna sam svojim govorom, moglo je biti i bolje, rekla nam je te se nasmijala na našu opasku da "nije moglo biti iskrenije".

'Invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već je treba hrabro preskočiti'

- U dogovoru s naručiteljem broda odlučili smo da će konop s bocom šampanjca presjeći i simbolično “porinuti” brod u more Andrea Mutak. Djevojčica koja je štićenica ‘Anđela’, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju. Takvim izborom želimo potaknuti solidarnost, brigu i uključivost za tu djecu.

Sama činjenica da Andrea jednim potezom svoje ruke može porinuti brod težak devet tisuća tona u more – dokaz je kako invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već da je svi kao i Andrea trebaju hrabro preskočiti. A zadatak svih nas je vrlo jednostavan, samo da im pružimo priliku, rekao je Debeljak te je kumu i dovezao u njenim kolicima na mjesto svečanog porinuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 09:22