StoryEditor
SplitREZULTATI INSPEKCIJE

U splitskoj zgradi potvrđena legionela, ali ne ona koja izaziva upalu pluća; Stručnjak upozorava što bismo svi trebali raditi sa svojim bojlerima da bismo izbjegli opasnu bakteriju

29. listopada 2019. - 13:17

Stanovnici “donje Lazarice” mogu biti mirni, jer se u njihovim vodovodnim cijevima, špinama, bojlerima, odnosno vodi ipak nije, kako se pretpostavljalo, pojavila legionela koja može izazvati upalu pluća.

Tu nam je informaciju potvrdio dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), gdje su se proteklih 15-ak dana obavljali pregledi hladne vode iz “donje Lazarice”.

Prevencija

- Nema apsolutno nikakve potrebe za medicinsko-epidemiološkim mjerama. Mi ćemo predstavnika stanara izvijestiti o našem nalazu, a prema stanovnicima tih zgrada ćemo ići s pisanim prijedlogom da s vremena na vrijeme, barem jednom tjedno, toplu vodu u svojim bojlerima zagrijavaju na 60 i više Celzijevih stupnjeva, kako bi izbjegli eventualno moguće pojavljivanje legionele unutar svojih uređaja - kazuje dr. Šimunović.

Kao što smo već pisali, legionela se zna pojaviti u vodi bojlera, koje zbog štednje njihovi vlasnici ne zagrijavaju na temperaturu veću od 60 stupnjeva, kao i u onim stanovima koji se ne koriste često, odnosno u kojima nitko dugo ne živi.

- Godišnje u Hrvatskoj imamo 100-tinjak oboljelih od legionele, a većina oboljelih je iz stanova u kojima se voda u bojlerima ne zagrijava dovoljno, odnosno iz onih stanova u kojima vlasnici ne čiste kamenac u njima ili im ne mijenjaju grijače. Stoga bi svi u Hrvatskoj, ne samo u “donjoj Lazarici”, morali barem jednom godišnje čistiti kamenac, odnosno barem jednom u dvije godine mijenjati grijač - kazuje naš sugovornik.

Ipak u vodi “donje Lazarice” ima legionele.

- U vodi “donje Lazarice” smo u tragovima našli prisustvo legionele u vodi, ali tipa legionele koja ne izaziva upalu pluća i u toliko minimalnoj dozi da nije vrijedna spomena. Ponavljam, ta legionela ne može izazvati upalu pluća.

Taj tip može kod nekih imunokompromitiranih osoba izazvati legionarsku bolest, koja nije ni blizu upali pluća, koja ima blage simptome, kao blaži oblik gripe. Ponavljam, nema potrebe ni za kakvim posebnim mjerama i stanovnici “donje Lazarice” mogu biti mirni i normalno nastaviti svoje živote - zaključuje dr. Aleksandar Šimunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 12:48