StoryEditor
Splitsve po planu i programu

U splitskim privatnim školama nitko ne štrajka, a ravnateljica jedne proziva i kolege i ministricu: Srednjoškolci su po kafićima, a neki roditelji osnovaca morali uzeti bolovanje ili godišnji!

Piše Ana Franić
31. listopada 2019. - 09:18

Više od tri tjedna štrajka se cirkularno po županijama u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Učenici s nestrpljenjem čekaju informacije kada će štrajk 'zahvatiti' njihovu županiju jer za njih to znači slobodan dan. No te informacije ništa ne znače učenicima u splitskim privatnim školama jer kod njih nema štrajka.

- Kod nas nema štrajka. Naši djelatnici su prilikom zapošljavanja potpisali i time se složili s ugovorom o radu u kojem je sve definirano. Svatko je imao izbor želi li to potpisati ili ne, objašnjava nam Ana Bulovan - ravnateljica privatne srednje škole Wallner.

Objašnjava kako je posao učenika i nastavnika težak i kako je bitno da su nam profesori zadovoljni jer u suprotnom se te frustracije vrlo brzo prenesu na radnu okolinu i učenike.

- Zadovoljan radnik je dobar radnik - poručuje ravnateljica Bulovan.

Nastava se po redovitom planu i programu odvija i u Privatnoj jezičnoj gimnaziji "Pitagora" kao i u "Kraljici Jeleni".

Jelica Pražen, ravnateljica Privatne srednje škole Marko Antun de Dominis, nam je također potvrdila kako ni kod njih nema štrajka.

- Veliki problem je što su učenike nekih škola koje su u štrajku dočekala zaključana vrata iako bi sve one trebale biti otvorene i zbrinuti djecu. Gdje su nam učenici danas? Srednjoškolci su po kafićima, a neki roditelji čija djeca pohađaju osnovnu školu morala su uzeti bolovanje ili godišnji. Roditelji pucaju po šavovima - kazala nam je Pražen ističući kako je ovo prvi put da jedan ministar podržava štrajka.

Neki učenici privatnih škola ljubomorni su na svoje kolege iz državnih škola koji imaju slobodne dane, ali zato oni neće morati nadoknađivati nastavu i neće imati problema sa stizanjem gradiva.

Kako to da po podacima jednog sindikata štrajka skoro 98 posto prosvjetara, a drugi objavljuju puno manji postotak? Evo objašnjenja iz Preporoda i novih brojki o odazivu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 01:58