Splitpotpisan ugovor

U Split stigli ugledni gosti iz Marseillea: 'More spaja naše Sveučilište i najveću francusku instituciju'

Piše Diana Barbarić
Splitsko Sveučilište je potpisalo sporazum o suradnji s najvećim francuskim sveučilištem

Veliki dan za Sveučilište u Splitu: u goste im je došao rektor sveučilišta u Marseilleu, najvećeg u Francuskoj, koje broji više od 76.000 studenata.

Povod je bio potpisivanje ugovora o suradnji, a svoj su "autogram" na dokument stavili rektori prof. dr. Dragan Ljutić i prof. dr. Yvon Berland.

Svečanom činu nazočili su i prorektori prof. dr. Đurđica Miletić, prof. dr. Tomislav Kilić, izv. prof. dr. Goran Kardum i izv. prof. dr. Željko Radić, te Ivana Pletković, voditeljica Ureda rektora, i Ana Ćosić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, a francusku delegaciju su činili Marie Masclet de Barbarin, potpredsjednica Upravnog odbora, Muriel Thébaud, Ured za međunarodnu suradnju, Virginie Perret, voditeljica Ureda rektora, i Guillaume Colin, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Francuske u Hrvatskoj.

- Rektor Berland je izrazio želju za suradnjom na područjima ekonomije, pomorstva i znanosti o moru i okolišu, mediteranskim studijima u okviru društvenih znanosti, a u budućnosti bi se proširila i na druga, kao što su primjerice pravo, umjetnost… Također, u planu su zajednički projekti u okviru međuinstitucionalne suradnje u okviru programa "Erasmus plus" i mreže "Tethys" - javljaju sa Sveučilišta.

Sveučilišta ovim sporazumom uspostavljaju suradnju u znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju, znanstvenoistraživačkom radu, stručnim i drugim djelatnostima od zajedničkog interesa, cilj je uspostaviti zajedničke istraživačke timove, pokretati združene studije te povećati mobilnost studenata i djelatnika obaju sveučilišta.

Prorektorica Miletić je kroz predstavila Sveučilište gostima iz Francuske, nakon čega su Marie Masclet de Barbarin i Muriel Thébaud domaćine pobliže upoznale s njihovom institucijom. Aix Marseille sveučilište ima više od 76.000 studenata, 3400 doktoranata, 10.000 stranih studenata, 8000 zaposlenih, od čega su 4400 profesori, 18 fakulteta i 111 istraživačkih odjela, što ih čini najvećim u državi. 

#SVEUčILIšTE U SPLITU