StoryEditor
SplitSIGURNA DESTINACIJA

U Split stigla 33 strana policajca koji će pomagati hrvatskim kolegama i brojnim turistima za vrijeme sezone. Uskoro po prvi put stiže pojačanje i iz Sjedinjenih Američkih Država

Piše Antea Burazin
4. srpnja 2022. - 12:47

U Split su zbog ljetne sezone i povećanog broja stranih državljana u našem gradu stigli i strani policijski službenici, točnije njih 33. Nove je snage splitska Policijska uprava predstavila danas pred zgradom policije, a pojasnili su koje će sve dužnosti obavljati tijekom međunarodne policijske razmjene.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kolege iz stranih policijskih službi bit će raspoređeni na području Splita, Trogira, Zračne luke Split, Makarske, Omiša i postaje Pomorske policije. Neki će od njih će policijsku dužnost obavljati i po prvi put u našoj zemlji.

- Očekujemo dolazak kolege i iz Sjedinjenih Američkih Država i to će biti njegov prvi put ovdje, dok su kolege iz ostalih država ovdje bili već i prije. Novost je da imamo kolegu iz Savezne pokrajine Bavarske koji je prvi put u međunarodnoj policijskoj razmjeni - rekao je policijski službenik Paško Ugrina.

Glavna zadaća stranih policajaca koji su nam stigli je pomaganje hrvatskoj policiji, a radit će zajedno s našim policajcima.

- Pružati će pomoć i suradnju u situacijama i rješavanju problema koji se mogu dogoditi stranim državljanima - pojasnio je Ugrina.

Što se tiče intervencija kod stranih državljana, iz Policije tvrde kako ne mogu točno procijeniti kod kojih stranih državljana imaju najviše intervencija.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Najčešći problemi s kojima se susreću strani državljani su gubitak dokumenata, lakše prometne nezgode, nekada su žrtve nekih sitnih imovinskih kaznenih djela i u pravilu situacije kada postoji određeno nerazumijevanje hrvatskih propisa, pojasnili su iz policijske uprave.

- Nastavljamo naš projekt "Sigurna turistička destinacija", ove godine godine imamo predstavnike 10 država u policiji, a 33 strana službenika ce obavljati dužnost do polovice ili kraja kolovoza. Zadaća je pomoći hrvatskim kolegama ali i svojim sugrađanima u boravku u Splitsko-dalmatinskoj županiji - rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Koju riječ s novinarima prozborio je i policajac iz Bavarske, Patrik Vučković, koji je, kako kaže rođen i odrastao u Njemačkoj.

- Radim u bavarskoj policiji, sličan posao kao i interventna policija ovdje. Radujem se što sam izabran za ovaj program u Hrvatskoj. Očekujem da mi se dosta njemačkih turista javi kada vidi uniformu, i da ćemo se svi osjećati sigurno.

Svoju ću dužnost obavljati u Splitu, a privatno sam već ovdje bio 5-6 puta. Iako sam rođen u Njemačkoj, roditelji su mi rođeni u Krapinsko-zagorskoj županiji i imam mnogo familije tamo. Doma smo uvijek pričali hrvatski tako da poznajem jezik - rekao je njemački policijski službenik koji hrvatski parla za - čistu peticu!

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 23:50