StoryEditor

U školi ‘Spinut’ kineski će učiti stotinjak mladih

Piše PSD.
1. listopada 2015. - 23:19

Učenici Osnovne škole “Spinut” bit će prvi osnovci u našem gradu koji će učiti kineski jezik.

Kako stvari stoje, u učenju tog stranog jezika pridružit će im se i zainteresirani učenici Pete gimnazije, te studenti Filozofskog fakulteta, najavio nam je to prof. Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

– Od OŠ “Spinut” imamo odlične reakcije školskog čelništva, koji su se složili s idejom da se kineski jezik uvede kao izvannastavna aktivnost, i to besplatna, u ovoj školskoj godini. Još uvijek se prikupljaju rezultati ankete među roditeljima, a do sada imamo stotinjak zainteresiranih, što je zaista velik broj.

Idemo i prema srednjoj školi, te fakultetu, a nadamo se da će se učenje proširiti i na sve ostale građane. Dvije naše profesorice, izvorne govornice, već su našle stan u Splitu, još čekamo dobivanje radnih dozvola za njih i program može započeti – kazao je prof. Jurak.

Konfucijev institut u Zagrebu djeluje već tri godine, a uvođenje kineskog jezika u službene programe osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj jedan je od ciljeva. Trenutačno se taj jezik uči u pet osmoljetki u hrvatskoj metropoli i u dvije srednje škole u Varaždinu, a program se počeo širiti i u drugim gradovima.

– Još se provode ankete. Imamo zainteresiranih, što nas raduje, a program uključuje učenike od drugog do osmog razreda.

Vjerujem da će učenje tog jezika biti zanimljivo jer će mladi ljudi, uz školu, imati i dodatne aktivnosti, poput upoznavanja kineske kulture kroz razne kulturne manifestacije poput izložbi, radionica, ljetnih škola, kaligrafije i slikarstva – rekla je Sanja Čagalj, ravnateljica OŠ “Spinut”.

– Živio sam u Kini dvije i pol godine i moram priznati da jezik nije toliko težak kao što se čini. Kinesko pismo jako nam je zanimljivo, pa se s užitkom uči, dok nam problem zna predstavljati tonalnost jezika.

Što se tiče gramatike, kineska je čak lakša od hrvatske – govori nam Jurak.

M. ILIĆ, FOTO: Ilustracija/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 10:48