StoryEditor
Splitkoriste prigodu

U sjeni koronavirusa Marjanom se ponovno širi virus bespravne gradnje, vlasnicima ovo nije prvi ovakav slučaj

Piše Sandi Vidulić
19. ožujka 2020. - 14:35
Građevinska šuta ostavljena uz cestu Čitatelj

Dok se provode stroge mjere zaštite stanovništva od koronavirusa, neki su to razdoblje pokušali iskoristiti da bi bez papira izveli građevinske radove u zaštićenom području.

Već 10-ak dana izvode se radovi u park-šumi Marjan, na Meštrovićevu šetalištu broj 55. Prvih dana su se izvodili manji radovi na pomoćnim objektima. No, kako doznajemo od Javne ustanove za upravljanje park-šumom i Društva “Marjan”, nedugo zatim se pojavio bager i počelo se rušiti s pneumatskim čekićem. Ploče o izvođenju radova nigdje nije bilo.

Riječ je o jednoj od najatraktivnijih marjanskih lokacija iznad Kašjuna, na kojoj se nalaze obiteljska kuća i četiri pomoćna objekta. Parcela je veličine 2148 četvornih metara, a nekretnine je kupila tvrtka “Plitvice Đogaš”.

Vlasnici su obitelj Đogaš, koji su bili zapamćeni kao najpoznatiji bespravni graditelji na Marjanu, zbog tri velika bespravna objekta koja su izgradili Pod kosom, a koja su na koncu ozakonili. Na koncu su jedan objekt pretvorili u hotel. To nije jedini slučaj njihove gradnje u područjima zaštićene prirode, jer su Đogaši izgradili hotel i na Plitvičkim jezerima.

Mehanizacija

Čim su nam se javili zabrinuti čitatelji, kontaktirali smo građevinsku inspekciju, koja je prošli tjedan obavila nadzor. No, u to vrijeme su inspektori utvrdili kako je investitor izvodio radove na derutnim pomoćnim objektima, od kojih se jednom urušio velik dio krova prigodom čišćenja, nakon čega se zbog sigurnosti uklonio preostali dio.

“Inspekcijskim očevidom na licu mjesta te uvidom u dostavljenu dokumentaciju i fotografije (zatečenog stanja), utvrđeno je da nema osnove za pokretanje upravnog inspekcijskog postupka, odnosno da nisu povrijeđene odredbe Zakona o gradnji”, napisali su nam prošli tjedan iz građevinske inspekcije.

Međutim, nekoliko dana nakon što su inspektori otišli, investitori su doveli mehanizaciju, zbog čega su iz Društva “Marjan” podnijeli novu prijavu građevinskoj inspekciji.

– Kada su počeli s radovima, došao sam i bila su tri čovjeka, jedan je razbijao pločnik ispred kuće i pomoćni objekt, imali su ručni pikamer. Međutim, poslije je došao mali bager s pikamerom i damper. Na cesti je bio kamion i odlagala se šuta. To se pretvorilo, dakle, u ozbiljan građevinski zahvat u zaštićenom području, a nema građevinske ploče da su takvi radovi dopušteni – napominje predsjednik Društva Srđan Marinić.

Strojevi ni pod razno

U Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom potrudili su se da Đogašima zabrane radove.

– Izišli smo na mjesto događaja, napravili službenu zabilježbu i zabranili rad bageru, u skladu s našim ovlastima, jer ono što mi možemo je napraviti službenu zabilježbu i prijaviti nadležnim institucijama – napominje ravnatelj Damir Grubšić i dodaje kako su investitori, koji su kupili parcelu, počeli uklanjati šutu, ali su uključili i strojeve, što nisu smjeli učiniti.

Pokušali smo kontaktirati Ivu Đogaš, direktoricu i suvlasnicu “Plitvica Đogaš”, no nije se javljala na mobitel, niti se odazivala na govornu poruku koju smo joj ostavili, a ni na SMS koji smo poslali.

Đogaši su izgradili tri trokatnice s potkrovljem na Marjanu od 1995. do 2002. godine, sve tri bespravne, ukupne površine 4000 kvadrata. Dobili su građevinske dozvole kad se to moglo prema ondašnjim planovima, ali su izgradili više od dopuštenog pa su tražili dopune, no gradske vlasti im to nisu htjele dati jer je u međuvremenu GUP ukinuo stanogradnju na Marjanu.

Ipak, Ministarstvo graditeljstva priznalo im je zahtjeve pa je Grad teška srca popustio i izdao dozvole koje su neprimjerene park-šumi, a jedna od njih je pretvorena u hotel “Cvita”. Zanimljivo je da je isto Ministarstvo, koje je priznalo zahtjeve Đogaševih, prije toga izdalo rješenje da im se sruše objekti.

#IVA ĐOGAŠ#MARJAN

Izdvojeno

05. lipanj 2020 21:19