StoryEditorOCM
Splitgospodarska slika

U SDŽ se više troši nego na početku pandemije, ali građevina i uslužne djelatnosti su i dalje u velikom padu. Šef splitske Komore: Nadajmo se dobroj sezoni

Piše PSD
7. travnja 2021. - 13:45

Nakon godinu dana praćenja utjecaja pandemije na gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, koje HGK – Županijska komora Split provodi na mjesečnoj bazi i putem analize podataka o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa, u ožujku 2021. godine bilježimo rast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, kažu u splitskoj Komori, uz ogradu da je ovo po prvi put od početka pandemije da uspoređuju mjesečne podatke o stanju u gospodarstvu s prošlogodišnjima koji su također bili pod utjecajem negativnih posljedica pandemije.

Na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split prošli su mjesec porezni obveznici sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdali gotovo 18 milijuna računa u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

- Vrijednost fiskaliziranih računa u ožujku je za gotovo 3 posto veća u odnosu na isti mjesec 2020. godine, dok je istovremeno broj izdanih računa narastao za 18,4 posto- komentirao je podatke za ožujak pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

image
Ivica Kusić
Vojko Bašić/Cropix

Za razliku od veljače u kojoj je zabilježen pad vrijednosti fiskaliziranih računa, u odnosu na prošlogodišnju, u gotovo svim djelatnostima u županiji, u ožujku je u gotovo svim djelatnostima zabilježen rast. Pad su ipak zabilježile djelatnosti rudarstva i vađenja, građevinarstva te umjetnost, zabava i rekreacija.

Međutim, kada promatramo prva tri mjeseca 2021. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i dalje imamo pad broja i vrijednosti fiskaliziranih računa. U navedenom je periodu izdano 10,5 posto manje računa, a njihova je vrijednost bila za 7,4 posto manja.

Najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa, veći od 50 posto, bilježe djelatnosti građevinarstva, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, administrativne i pomoćne djelatnosti (uključuju putničke agencije i charter tvrtke) te umjetnost, zabava i rekreacija.

- U ovom trenutku pogled nam je, očekivano, usmjeren na nikad neizvjesniju turističku sezonu. Uz odgovorno ponašanje, povoljniju epidemiološku situaciju te odgovarajuću pripremu na kojoj se intenzivno radi, nadamo se relativno dobroj turističkoj sezoni što će se, vjerujemo, pozitivno odraziti i na pokazatelje u nadolazećim mjesecima-  poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

image
Joze Tomaš
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 14:36