StoryEditor
SplitOVO MALO TKO IMA

U prostorijama antičkih termi Dioklecijanove palače nakon desetljeća rekonstrukcije otvoren restoran

20. veljače 2017. - 11:17

Više od deset godina nakon početka, pokazalo se, opsežnih konzervatorskih radova, otvoren je restoran u prostorijama zapadnih antičkih termi Dioklecijanove palače, koje se nalaze u prizemlju zgrade hotela "Slavija"

Prostor u kojem se odnedavno poslužuju ručak i večera nalazi se upravo na razini rimskog poda, čime ovaj objekt postaje jedan od rijetkih na svijetu koji nakon stoljeća zaborava i propadanja ponovno dobiva javnu funkciju. Nekad davno masaže, danas hrana, Rimljani koji su i sami bili skloni hedonizmu zasigurno ne bi imali ništa protiv.

- U pitanju je oklada pa nas zanima, ima li naziv kakve veze s lovom? - zvučalo je otprilike pitanje s kojim su trojica starijih Splićana, spuštajući se iz "Tri volta", banila na vrata ovoga novog restorana. No bili su na krivom tragu. Restoran je nazvan "Para di šoto", što je kombinacija uspomene na "paru" drevnih termi, i asocijacije na paradižot, slasticu s kojom su se kripili i naši stari.

Zgrada pod zaštitom

- Ovo nije važno samo za naš hotel kojem je podignuta vrijednost, već za cijeli Split. Jer danas je ovo restoran, a u budućnosti tko zna što. Imamo Dioklecijana u temeljima što je ogromna odgovornost, nju doživljavamo kao nasljeđe, pa želimo i sam hotel prezentirati na taj način.

Cijela zgrada je pod zaštitom tako da smo bili jako ograničeni, a sama obnova trajala je više od desetljeća jer od kada se krenulo nailazilo se stalno na neke nove probleme. No i nama je važnost baštine bila na prvom mjestu i prezadovoljni smo rezultatom - kazuje nam Mirjana Svaguša, menadžerica hotela "Slavija", pokazujući na prozor koji se nalazi u transparentno zamišljenoj kuhinji, a kroz koji pogled puca direktno u podrume Palače, odakle su zajedno sa svojim gostima "škicavali" snimanje serije "Igra prijestolja".

Rezultat obnove je da sjedeći dio restorana ima tri prostorije koje imaju oblik i raspored identičan onom kakav je bio u doba kad su terme originalno sagrađene.

Nije teško primijetiti da su vlasnici crnom bojom i minimalizmom htjeli upravo istaknuti originalne antičke ostatke, koji su i vidljivi na jednom dijelu restorana.

Zaigranosti prostora pridonose sitna stakalca koja su zamiješana u žbuku, što je bila ideja arhitekta Dinka Peračića koji potpisuje projekt uređenja interijera, što dodatno pomaže da se istakne ono bitno. Da se pazilo na svaki detalj govori i podatak da su crni glineni lusteri dizajnirani po ideji vlasnika, a izrađeni su i dopremljeni iz Portugala.

Poštivanje tradicije

- Maksimalno smo poštivali tradiciju, i ovo je bila više rekonstrukcija nego izgradnja. Kada smo sjeli s arhitektom, naša želja je bila da pustimo prostor da sam priča priču, a mi samo da je zapisujemo. Tako smo ostavili velike prozore koji su tu bili i prije 100 godina kada je prvi put tu bila otvorena gostionica. Naši posjetitelji nam kažu da je pravi užitak uz čašu vina kroz te prozore promatrati užurbani život centra Splita - otkrivaju iz "Slavije".

Kormilom kuhinje "Para di šota" upravlja mladi ambiciozni chef Itan Brkuljić, a uz 50-ak unutrašnjih sjedećih mjesta, na terasi ih je još 20. Restoran, koji će baš kao i hotel, raditi cijelu godinu, po potrebi se pretvara i u malu konferencijsku salu.

- Učimo i čekamo da nam prostor sam progovori. Već smo vidjeli stvari koje sjajno funkcioniraju, ali i dio onih koje ćemo trebati mijenjati. Imamo taj luksuz da ne plaćamo najamninu pa opušteno idemo u ovaj projekt - zaključuje menadžerica Svaguša.


U obnovu uloženo 1,5 milijuna kuna

Zapadne terme Dioklecijanove palače desetljećima su bile zatvorene za javnost i općenito bile u lošem stanju zbog ranije nestručno vođenih arheoloških istraživanja.

Prostorije su bile izložene poplavama zbog začepljene antičke kanalizacije, a nakon posljednjih radova prekrivene su tucanikom i geotekstilom kako bi se sačuvale za eventualna istraživanja u budućnosti.

Grad Split je u ovu obnovu utrošio oko 1,5 milijuna kuna, a svi zahvati provedeni su u skladu s elaboratom arhitekta Ive Vojnovića za kojeg su i konzervatori dali "blagoslov".

Taj iznos utrošen je za izvođenje radova i materijale koji najvjernije oponašaju rimske tehnike, poput pločica od opeke koje su naručene iz Mađarske, a žbuka s kojom je danas obložen prostor restorana miješana je po rimskoj recepturi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 16:02