StoryEditor
SplitDJECA NA BURZI

U nedostatku radnika, poslodavci zapošljavaju i splitske srednjoškolce; Satnica im je od 23 do 25 kuna, a učenici rade kao nosači prtljage, prodavači, konobari, perači brodova...; Evo kako do džeparca za novi mobitel

Piše Ana Franić
6. srpnja 2019. - 11:15
Učenici pred oglasnom pločom u Pomorskoj školi

Ljeto je najiščekivanije godišnje doba kod srednjoškolaca zbog bezbrižnosti, odmora i kupanja, ali nekima i prilika za pronalazak prvog posla i zaradu. U zadnjih nekoliko godina sve veći broj srednjoškolaca svoj prvi posao traži preko učeničkog servisa, a jedan od njih je i u Pomorskoj školi u Splitu.

- Prije dvije godine otvorili smo učenički servis i mi smo zapravo posrednici između učenika i poslodavaca. Primjećujemo da nam dolazi sve više djece koja se žele osamostaliti i zaraditi koju svoju kunu - govori nam Dragan Pavelin, ravnatelj Pomorske škole, i dodaje da imaju potpisan ugovor s 31 srednjom školom u našoj Županiji.

Na ideju otvaranja učeničkog servisa došli su prije dvije godine, kada se obrazovanje odraslih počelo gasiti, a ovo im je bila odlična prilika da zadrže zaposlenike.

- Željeli smo sačuvati ljude, ali opet imati i svoje novce. Zahvaljujući posredovanju imamo dodatna sredstva koja ulažemo u opremu za edukaciju učenika, kabinete, projektore i slično, a sve s ciljem podizanja kvalitete i održavanje visoke razine obrazovanja - objašnjava nam Pavelin.

Odlazimo u prizemlje škole gdje se nalazi učenički servis. Hodnik je prepun djece koja strpljivo čekaju svoje ugovore, a u uredu se radi punom parom.

- Djeca danas žele biti što samostalnija, žele se uključiti u svijet rada, a ovo im je izvrsna prilika. Svojim radom nauče da novac kod roditelja ne raste na stablu već da se za njega treba potruditi. Do sada su nam najčešće dolazili učenici drugog i trećeg razreda srednje škole, ali ove godine primjećujemo da je i sve veći broj prvaša - kaže nam Nedjeljko Bilonić, voditelj Učeničkog servisa.

Paleta poslova srednjoškolaca je raznolika, ali najčešća su radna mjesta nosač prtljage, prodavač, konobar, a učenici se traže i kao ispomoć u kuhinji, kao perači brodova, te za rad u trgovinama i skladištima.

- Njihova satnica je u prosjeku između 23 i 25 kuna, a kako nam kažu, uspiju dobro zaraditi. Točan broj učenika koji rade teško je izračunati jer oni stalno odlaze i dolaze, ali primjerice, lani smo imali oko 700 učenika i izdali smo oko 1400 ugovora - navodi Bilonić i napominje da srednjoškolci mogu raditi od završetka akademske godine do 31. kolovoza. Objašnjavaju nam da je to strogo regulirano te da učenici ne mogu paralelno raditi i pohađati nastavu. Rad je moguć samo preko praznika.

- Kada gledamo nekakvu statistiku, najveći broj učenika koji rade su iz Pomorske škole, Prometne, Obrtno-tehničke, Zdravstvene i III. gimnazije u Splitu te iz Gimnazije "Dinko Šimunović" u Sinju, strukovne škole "Blaž Jurjev Trogiranin" te Srednje škole "Ivan Lucić" u Trogiru - navodi Bilonić.

U hodniku susrećemo i majku jednog od učenika koja nije željela pred naš fotoaparat, ali nam je rekla da je sretna što joj djeca rade.

- Mi im ne možemo priuštiti sve što žele. Ako žele novi bijesni mobitel i skupe tenisice, rekla sam im da se zaposle i sami zarade jer trebaju shvatiti pojam novca koji nikome nije darovan već marljivo zarađen - zaključuje nam majka srednjoškolca koji će raditi kao nosač prtljage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 23:47