StoryEditorOCM
SplitVARLJIVO PROLJEĆE

U nedjelju kiša i drastičan pad temperature!

Piše PSD.
8. svibnja 2012. - 19:24
Pravi temperaturni šok s temperaturama nižim za čak 15 stupnjeva očekuje Hrvatsku i Dalmacju u nedjelju, a u gorskim predjelima Gorskom kotaru i Lici očekuje se i snijeg. Ovu nimalo uobičajenu vremensku prognozu za svibanj potvrđuje Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

– Nakon stabilnog tjedna i temperaturama i preko 30 stupnjeva u noći na nedjelju sinoptička situacija nad našim dijelom Europe bitno se mijenja. To znači da će direktno sa sjevera Europe prema Jadranu stići veća količina hladnog, polarnog zraka, što će na Mediteranu potaknuti stvaranje ciklone nad Italijom - najavljuje Popadić.

Nakon sparnog, gotovo ljetnog tjedna s temperaturama iznad 30 stupnjeva meteorološka slika nad našim područjem će se mijenjati u noći sa subote na nedjelju.

– Bit će sve oblačnije, a ponegdje uz malo kiše. Zahlađenje će najviše zahvatiti unutrašnjost zemlje, posebno Gorski kotar i Liku gdje bi se očekuje snijeg čak ispod 1000 metara nadmorske visine – kaže Popadić.

Dok bi na kontinentu trebalo sniježiti, u Dalmaciji će prema sadašnjim prognostičkim kartama snijeg na sreću ipak izostati, a pad temperature pratit će umjerena, na udare i jaka bura.

- Temperature bi se u odnosu na subotu mogle spustiti za oko 15 stupnjeva pa se tijekom dana u Zagori očekuje od 12 stupnjeva dok bi najviše 18 stupnjeva moglo biti uz obalu i na otocima - kaže Popadić.

Meteorološke najave za vikend nimalo neće razveseliti sve one koji su se već navikli na visoke tempereture, no s obzirom da je i vrijeme ćudljivo, ostaje za vidjeti hoće li se trenutna vremenska prognoza slijedećih dana ipak mijenjati ili će nakon sniježnog travnja Hrvatska imati i sniježni  svibanj. Ne bi bilo čudno da ova meteorološki neobična godina donese još jedno iznenađenje.O. KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 21:19