StoryEditor
Splitzačarani krug

U naletu automobila na Marjanu ozlijeđeno dijete. Iz Društva Marjan poručuju: Opara može zaustavit promet, gradonačelnik traži očitovanje od JU

8. srpnja 2020. - 21:48
Društvo Marjan

Nakon što je u utorak navečer na prometnici između Bena i Instituta u naletu automobila na bicikl ozlijeđeno dijete, iz Društva Marjan poručili su kako je odgovornost kada je u pitanje promet vozila tim dijelom Marjana na gradonačelniku.

- Sve ovisi o gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari. On ako hoće, može sad odmah zabraniti promet na Marjanu, to je u njegovoj ovlasti - kazali su nam iz Društva Marjan u srijedu, dan nakon nesreće.

Naime, u utorak navečer, oko 20.45 sati, oko 200 metara nakon Bena u smjeru Instituta, došlo je do sudara automobila Audi A6  i bicikla u kojem je oboreno dijete na biciku. Društvo Marjan na Facebooku je u srijedu objavilo fotografiju Audija i vijest o nesretnom događaju.

'Dijete je srećom prošlo samo s lakšim ozljedama (ogrebotine), a policija nije pozvana jer je šokirano dijete otišlo s prijateljem čim se pridiglo.

Biciklu marke Specialized stradala je prednja vilica i kolo, a na autu prednji branik i registracijska pločica. Molimo roditelje djeteta ukoliko ova objava dođe do njih da nas kontaktiraju.

Andro Krstulović Opara, opet zamalo, dokad ćete se igrati s našim životima? Jedan vaš potpis i nema prometa na Marjanu!', reagirali su oštro na Facebooku iz Društva Marjan.

Reagirala policija

Nakon prijava Društva Marjan prošlog tjedna upućenih prema prometnoj policiji, reagirao je Dražen Vitez, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, a nakon nesreće u kojoj je došlo do ozljeđivanja djeteta, reagirao je i splitski gradonačelnik.

image
arhiva/Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Društvo Marjan se još prošlog tjedna, 3. srpnja, obratilo PU Splitsko-dalmatinskoj zbog 'kaosa' na Marjanu.

Nakon toga, načelnik PU Splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je dopisom od Grada zatražio da se promet na Marjanu svede u zakonite okvire i uspostavi kvalitetna kontrola na navedenom području.

Vitez je istaknuo i kako moli Grad da se bez odgode poduzmu potrebne konkretne mjere i radnje zbog uspostave kvalitetnog nadzora propuštanja vozila u zonu ograničenog prometa, ali i da se broj vozila svede na minimalno optimalnu i dopuštenu mjeru.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dopis policije proslijeđuje Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan, odnosno ravnatelju Damiru Grubšiću.

Na Marjanu do 25 vozila

U prepisci s Javnom ustanovom za upravljanje Marjanom Opara je naveo je kako traži žurno očitovanje o navedenom događaju, kako opetovano traži očitovanje o prethodno utvrđenim pravilima za prometovanje Park šumom Marjan, kao i izvješće o poduzetim mjerama temeljem pisam kojeg je uputio Načelnik Policijske uprave SD.

Potom načelniku Policijske uprave također šalje dopis u kojem je istaknuo kako je poduzeo sve korake pozivanja nadležne Ustanove PŠ Marjan da provodi prethodno propisana pravila. Naveo je i kako je zatražio izvješće.

- Nije najavio izmjene zaključka gradonačelnika Ive Baldasara koji je omogućio masovni promet prema Benama 2016. godine, a što jedino on kao gradonačelnik može napraviti - kažu na sve ovo iz Društva Marjan.

Na Marjanu je inače dozvoljeno maksimalno 25 vozila, ali ravnatelj JU može dopustiti još toliko na traženje koncesionara - objašnjavaju nam iz Društva Marjan.

Traže se roditelji

Iz Društva Marjan mole i roditelje djeteta, ukoliko ova objava dođe do njih, da ih kontaktiraju. U srijedu, kako su nam kazali iz Društva Marjan, roditelji im se nisu javili.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:27