StoryEditorOCM
SplitPREVENCIJA

U Marmontovoj obilježen Dan irisa; cvijeće i edukacija u svrhu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Piše M. G.
25. svibnja 2024. - 18:45

Split je i ove, zadnje subote u svibnju obilježio Dan plave vrpce (Dan irisa) – u Marmontovoj ulici su se, u organizaciji Županijske liga protiv raka, dijelili cvjetovi irisa i edukativni leci s informacijama o raku debelog crijeva u okviru potpore provođenju nacionalnog programa za njegovo rano otkrivanje.

Cilj akcije bio je informiranje građana o važnosti brige o svom zdravlju, važnosti prevencije, te potrebi ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Splićani su, sudjelovanjem u Nacionalnom preventivnom programu, imali priliku upoznati se s rizičnim čimbenicima te mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka.

image
Jakov Prkic/Cropix

Od raka debelog crijeva godišnje oboli više od 3000 građana, u slučaju polovice pacijenata bolest se već proširila, a od nje, nažalost, godišnje njih više od 2000 umire. Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi mogu se spasiti mnogi životi, čak štoviše, apostrofiraju u Županijskoj ligi protiv raka, otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti i sam nastanak bolesti.

U program s 50 godina

“Ako se otkrije u početnoj fazi i liječenje započne odmah, uvelike je izlječiv. Program je namijenjen osobama od 50. do navršene 74.godine života, a na vama je samo da se odazovete pozivu i obavite pregled. Za sve informacije možete se savjetovati sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom, a možete nazvati i besplatni broj telefona 0800 600 707”, poručuju iz Lige.

image
Jakov Prkic/Cropix

“Poruka ovakve, a i sličnih akcija je da zajedno moramo raditi na zdravom stilu života, na prevenciji i ranom otkrivanju raka kako debelog crijeva, tako i drugih sijela karcinoma, a ovakve javnozdravstvene akcije mogu vas potaknuti na preventivne pregleda, kad se karcinom može otkriti u onoj početnoj, ali izlječivoj fazi, i to je bit svega", kažu organizatori iz Županijske lige protiv raka u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 14:18