StoryEditor
Splitakcija hgk

U Jokeru 14 domaćih proizvođača predstavilo svoje proizvode, od maslinova ulja do trikotaže: ‘Ovog Božića darujte hrvatske proizvode‘

Piše Antea Burazin
25. studenog 2021. - 13:23

Nosioci znakova kvalitetnih hrvatskih proizvoda okupili su se danas u trgovačkom centru Joker kako bi predstavili i promovirali ono najbolje što naše domaće tržište nudi. Akcija "Darujmo hrvatsko" okupila je četrnaest proizvođača koji su izložili svoje proizvode za koje jamče autohtoni pečat.

Asortiman je bio prilagođen profilu svih kupaca, pa se tako mogla pronaći prirodna kozmetika, ženska odijela i košulje, dalmatinska trikotaža, med i mliječne delikatese te najizvorniji dalmatinski proizvodi poput vina i maslinova ulja.

Pokretanje gospodarstva

Događaj je ciljano održan mjesec dana prije Božića kako bi se naše sugrađane osvijestilo i potaklo da se u njihovim darovnim vrećicama ove godine pronađu i hrvatski autohtoni proizvodi, koji kvalitetom nimalo ne odskaču od svjetskih brendova.

– Hrvatska gospodarska komora i Županijska komora Split već dugi niz godina tradicionalno organiziraju ovaj događaj. Ovim pokrećemo hrvatsko gospodarstvo u cjelini, a u ovim vremenima pandemije to pomaže naročito sufinanciranju zdravstvenog sustava. A poruka ovoga događaja je jasna i glasna, nastojimo u našu vrećicu tijekom ovih mjesec dana ubaciti hrvatski proizvod, to je najbolji dar za naše najbliže, i poslovne partnere i ukućane – poručio je Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split.

Da je ovaj događaj od iznimne važnosti za opstojnost hrvatske industrije potvrdio je i Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financije.

Za domaće i turiste

– Cilj je da barem nas tri ili četiri milijuna naučimo živjeti, raditi, kupovati i uživati u hrvatskim proizvodima. Ako nećemo sami svoje, tko će nam onda? Ovom aktivnosti pomažemo svima, našim očevima, braći i svima onima koji rade u industriji. Zemlja bez proizvodnje ne nudi dugoročnost u ekonomiji i gospodarstvu – jasno je poručio Zaher.

Slažu se svi proizvođači da je upravo ova oznaka hrvatske kvalitete pridonijela vrijednosti njihovih proizvoda i omogućila im plasman na policama trgovinama, zbog čega i sve veći broj turista dolazi u doticaj s njihovim proizvodima.

– Ulja su iz posebno odabranih maslinika koja prerađujemo u našoj uljari u Marušićima kod​ Omiša. Osim klasičnog maslinova ulja imamo i ulje s dodacima, začinskim biljem, s češnjakom i čilijem, što dobivamo na prirodan način postupkom maceracije. A malo smo napravili i odmak od maslinova ulja i počeli proizvoditi morsku sol sa začinskim biljem, sušenom maslinom, paprikom – rekao nam je Pjero Zekan iz grupe Orgula d.o.o.

Proizvođači koji su sudjelovali u akciji


Genin d.o.o – ženska odijela i košulje
Galeb d.d. – dalmatinska trikotaža
Herbae Dalmatiae – prirodna kozmetika
Blato 1902 d.d. – vino i maslinovo ulje
Hvar Hills d.d. – prerada i promet vina
Doci d.o.o. – destilerija IŠO – proizvodnja i kušaonica voćnih rakija i likera
Orgula grupa d.o.o – maslinovo ulje
Bokun d.o.o. – prehrambeni proizvodi na bazi šumskog voća sokova, džemovi i sirupi
Riba Dražin d.o.o. – prerada ribe, rakova, školjki
Gala Med j.d.o.o. – proizvodnja mesa i pčelinjih proizvoda
Kraš d.d. – proizvodnja slatkih proizvoda
Dalmatinski sirevi d.o.o. – sir i mliječni proizvodi
Podravka d.o.o. – prehrambeni proizvodi
Itherapy – Kristalna ideja d.o.o. – pročišćivači zraka

item - id = 1145954
related id = 0 -> 1146335
related id = 1 -> 1139455
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 15:10