StoryEditor
Splitadvent u splitu

U Đardinu se u subotu pali prva svijeća na adventskom vijencu i otvara klizalište u Đardinu, donosimo program na više gradskih lokacija

Piše PSD
25. studenog 2021. - 14:49

Tradicionalnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u subotu, 27. studenog, službeno će se otvoriti i manifestacija "Advent u Splitu" pod sloganom "Kliknimo na Advent". 

Gradonačelnik Ivica Puljak, direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić i svećenik Splitsko-dalmatinske nadbiskupije don Jure Bjeliš, u 18.15 sati u Đardinu će upaliti prvu svijeću. Brojni programi adventske tematike traju sve do 6. siječnja 2022. godine.

- Ovogodišnji slogan manifestacije "Kliknimo na Advent" od velikog je značaja. S jedne strane želimo da naši građani "dožive", "osjete", "isprobaju" Advent u gradu pod Marjanom uživo te da "kliknu", primjerice, s ugostiteljskom ponudom ili glazbenim programom.

S druge strane, važnije od mjesta na kojem se nalazimo jest ono što osjećamo, stoga smo ponovno jedan dio Adventa prilagodili digitalnim kanalima kako bi baš svi mogli sudjelovati u programima i uživati u ugođaju koje donosi ovo doba godine. Ovo je vrijeme nade, ljubavi, iščekivanja i dobrih želja, stoga pozivam sve da zajedno "kliknemo na Advent" i odgovornim ponašanjem brinemo jedni o drugima, istaknula je Alijana Vukšić, direktorica TZ Grada Splita.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

Nakon subotnjeg paljenja prve adventske svijeće, uslijedit će i otvaranje klizališta u Đardinu koje će od 19 sati biti otvoreno za posjetitelje, dok će 3. prosinca na Mertojaku biti otvoreno umjetno sintetičko klizalište.

Radit će sve do 3. siječnja, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

Kliknimo na gastro

Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac.

Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 27. studenog do 6. siječnja 2022. godine.

U istom razdoblju bit će otvoren i Advent u Perivoju.

image
Nikola Vilić/Cropix

Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja.

Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu

Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle.

Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji.

Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se "Help Portraitu", globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem.

U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica.

U sklopu Adventa održat će se i "Cro Patria", međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom "Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom" i "Božićni festival djece Split" u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru

Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom.

U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom.

Žrnovnicu očekuje promocija časopisa "Žrvanj i adventska kočija", a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.

Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija

Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije autobusa Prometa koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca.

Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena.

Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.

Najnovije informacije o manifestaciji i aktivnostima pratite na web stranici Turističke zajednice Grada Splita, Facebook stranici Visit Split, Twitteru, Instagramu i YouTube kanalu.

item - id = 1145993
related id = 0 -> 1145510
related id = 1 -> 1144357
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 15:27