StoryEditor
Splitsplitski obrtnici (I)

U centru Splita već 50 godina Matijaševići drže urarsku radnju, a meštar Domagoj tvrdi da im ne manjka posla: ‘Satovi su statusni simboli, a spašava nas i jedan novi trend‘

Piše Merien Ilić
20. siječnja 2022. - 13:44

Prije nekoliko desetljeća roditelji bi djeci nerijetko savjetovali da izuče kakav zanat jer ono što imaš u rukama ti može donijeti kruh, po staroj logici 'svoj si čovik'. Danas su neka druga vremena. Obrtničkih zanimanja je sve manje baš kao i interesa za njih, a od fizičkog rada se bježi ko vrag od tamjana osim ako nije baš za potrebu.

Iako obrtne škole nude pristojne stipendije kao stimulaciju za upis, a i svakog učenika koji završi školovanje redovito čeka radno mjesto, trendovi se okreću nekim drugim profilima zanimanja.

Ipak, aktualni obrtnici se ne predaju. Svoj posao rade s ljubavlju, vole susrete s mušterijama, njihove pozitivne povratne reakcije, vole taj svoj mali kutak za ručni rad, a svi redom žale što nemaju kome prenijeti svoja znanja i vještine.

Urar Domagoj Matijašević iz Zadarske ulice naslijedio je obrt od svog oca koji je počeo raditi još 1972. godine. Najstariji urarski obrt u gradu je pak onaj Vinka Ivulića gdje radi već treća generacija urara, čak od 1927. godine.

- Prije je djelovala firma Tehničar koja je sama zapošljavala 20 urara. Kada bi oni izučili zanat, otvarali bi svoje zanatske radnje. Danas nemate gdje učiti ovaj zanat osim od nas nekoliko, a postoji samo večernja škola za obrazovanje odraslih - zanimanje urar. Uglavnom je završe oni koji nastavljaju tradiciju obitelji - priča nam Matijašević, otac troje djece. Hoće li ga ijedno zamijeniti, nije siguran. Smatra kako je pak u Splitu premalo urara, jer potrebe za njima ipak ima.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Živit se može, nije nešto, ali triba puno strpljenja i može se opstat. Istina, prodaje satova baš i nema jer su nas centri uništili. Čak i zalagaonice. Uglavnom radimo popravke satova, izmjene baterija, ugradnja remena... Ono što nas spašava je trend polovnih satova. Sve više je kolekcionara koji vole starinske ručne satove, a i zidne. Kod imućnih ljudi sat vam je statusni simbol, pa vole nositi starinske satove - kaže ovaj urar kojem su prije nesretne korone turisti znali donositi skupocjene satove na popravak jer je u Hrvatskoj takvo što povoljnije nego vani.

- Vani se, kao i kod nas traže meštri svih profila, ali nema interesa kod mladih. Mi roditelji hoćemo da nam sva dica sva budu IT stručnjaci, al ne mogu to svi radit. Dici treba približit zanat. Neki će se naći u tome i zavolit svoj zanat - vjeruje Matijašević priznajući kako i danas uživa dok rastavlja neki satni mehanizam i nastoji ga popraviti.

- To mi je najdraže u mom poslu. Kad sve rasklopim i opet sastavit, a sat proradi. To mi je ostalo od djetinjstva - kroz smijeh će naš urar, inače predsjednik Sekcije urara pri Udruženju obrtnika Split.

Split ima skoro 4000 obrtnika

 

Udruženje obrtnika Split obuhvaća obrtnike sa područja Splita, Šolte, Solina, Podstrane, Dugopolja, Klisa i Muća. Na ovom području djeluje ukupnno 4690 obrtnika.

U Splitu je aktivnih 3697 obrtnika.

Pri Udruženju obrtnika Split djeluje Sekcija postolara te ista broji 11 obrtnika, od kojih je 10 u Splitu te jedan u Solinu.

U Sekciji urara je 6 obrtnika, dok su u Sekciji dizajnera tekstila i krojača 23 člana. Po jedan član je iz Dugopolja, Klisa i Solina, a ostali su sa sjedištem obrta u Splitu. Od njih je u Splitu 9 krojača obrtnika koji se bave sitnim prepravcima.

Kultura bacanja stvara ogromne količine otpada

 

Iz udruge Sunce pozivaju na korištenje usluga tradicionalnih zanata kako bi očuvali stare obrte, promicali održive navike, podupirali kulturu ponovne upotrebe i smanjili količinu otpada.
 

- U vrijeme pretjeranog konzumerizma, lako se odričemo predmeta koji se uz manje popravke mogu ponovno koristiti pa ih zbog vlastitog komoditeta bacamo u smeće umjesto da razmislimo o mogućnosti njihove ponovne uporabe. Kultura bacanja, koja je direktna posljedica konzumerizma, stvara ogromne količine otpada kojeg je iz godine u godinu sve više.

Takve životne navike pogubne su za okoliš, ali i za naš budžet - upozoravaju iz ove udruge koja je objavila članak o splitskim obrtima. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 18:30